A Bács-Kiskun Megyei Kórház a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza az „Ellátásfejlesztés a rendelőintézet felújítása és eszközbeszerzés révén a Bács-Kiskun Megyei Kórházban" című EFOP-2.2.19-17-2017-00107 számú pályázatnak köszönhetően 294,36 millió forint, 100 százalékos mértékű, vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A fejlesztés eredményeként 2023 november végéig megvalósult a Kecskemét, Csabay Géza körút felől megközelíthető Rendelőintézet bejáratának modernizációja, infokommunikációs akadálymentesítése. Felújításra került a központi EKG területe, a betegmosdó helyiségek, valamint a fizioterápiás medence gépészete. A 12 szakmát érintő gép-műszerbeszerzés hozzájárul a járóbeteg szakellátás minőségének javításához.

A támogatás átfogó, stratégiai célja az aktív kórházi ellátásokat kiváltó járóbeteg szolgáltatások fejlesztése és a minden személy számára egyenlő eséllyel hozzáférhető, emelt szintű járóbeteg szakellátás elérhetőségeinek biztosítása.

A fejlesztés célja továbbá az egészségügyi szolgáltatáshoz való hozzáférés területi kiegyenlítése, a társadalmi esélykülönbségek csökkentése, illetve az önálló és a kórházhoz rendelt járóbeteg intézmények infrastrukturális követelményeinek és műszerezettségének javítása az akadálymentesítési szempontok érvényesítésével. A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulásan is ellátható betegektől.

Az európai uniós támogatásnak köszönhetően Kecskeméten a járóbeteg ellátásban 12 szakterületet érintő orvosi gép-műszerbeszerzés valósult meg. A pályázati forrásból a kardiológia, radiológia, fizioterápia, belgyógyászat, szemészet, neurológia, szülészet-nőgyógyászat, urológia, fül-orr-gégészet, diabetológia, sebészet, valamint a tüdőgondozó részére kerültek beszerzésre új műszerek, eszközök.

A pályázat forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Forrás, fotó: keol.hu, Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház