A magyar közreműködéssel kifejlesztett módszer keretében génsebészeti eljárással mesterségesen hoznak létre nyiroksejteket, hogy az immunrendszer leépülését visszafordítsák. A daganatok blokkolják a szervezet védekezőképességét, de ezek az ember által előállított sejtek a negatív folyamatot megállítják, sőt, visszafordítják.

Prof. dr. Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház Hematológiai és Infektológiai Intézetének igazgatója a konferencia kezdetén elmondta, az úttörő eljárás keretében korábban kezelhetetlen pácienseknek nyújthatnak gyógymódot, génsebészeti eljárással hoznak létre nyiroksejteket, melyek aktívak maradnak és elszaporodnak a beteg szervezetében, mely folyamat a daganatokra bénító hatást gyakorol. Az első kezelt beteg egy huszonéves fiatal, aki 4 éves kora óta küzd daganatokkal, már transzplantáción is átesett, az első eredmények pedig biztatóak.

A kutatásban, fejlesztésben résztvevők bíznak abban, hogy magyarországi gyártással majd mérsékeltebb áron lehet előállítani ezeket a mesterséges sejteket. A hazai gyógyszeripar már most érdeklődést mutat a forradalmi gyógymód iránt.

Az eljárás neve: Kiméra antigén receptor T-sejt sejtterápia, amely bizonyos esetekben gyermekkori, más esetekben felnőttkori betegségek esetében bevethető.

A daganatos megbetegedések új, forradalmi gyógymódjáról a TV Eger számolt be.

Forrás, fotó: egerhirek.hu