Subitsné Hartman Judit, a Markusovszky-kórház szakdolgozójának pályázati anyagát – miután több jelölt közül mellette döntöttek – a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Vas Vármegyei Területi Szervezetének elnöksége továbbította az országos szervezet kitüntetési bizottságához, ahol ismét több pályázó közül, több forduló és személyes beszélgetés után neki ítélték a rangos elismerést 2023-ban.

Judit 2001-ben mint szakdolgozatát író IV. éves orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikus hallgató került a MEOK Központi Laboratóriumába. Ahogy a méltatásában írják: „kezdetektől igényes, precíz munkájával, gyakorlatias gondolkodásával magára vonta az akkori laborvezetés figyelmét, így, miután diplomát szerzett, maradásra invitálták. A meghívásra igent mondott, és immár 20 éve folyamatosan és fáradhatatlanul végzi sokrétű feladatait.” A díjátadó után munkahelyén beszélgettünk.

– A mi szakmánk olyan, kivéve a vért vevő kollégákat, hogy nem vagyunk közvetlenül a betegek mellett, csak közvetetten találkozunk velük. Ettől függetlenül én minden mintavételi cső mögé odaképzelem a beteget az eredményei alapján – akár 7-800 embert, hiszen ennyi mintát mérek le naponta. Körülbelül 20 százalékuk fekvőbeteg, a többiek járóbetegek. Analitikusként pontos eredményeket kell szolgáltatnom. Ha a gépeket nem tartanánk karban – ez alkalmanként több órát igénybe vehet –, nem állítanánk be pontosan és nem lenne megfelelő a minőségellenőrzés – nem végeznénk kontrollméréseket –, akkor hiba csúszhatna a gépezetbe. Minden reggel minden tesztnél elvégezzük ezt, utána jöhetnek a betegminták – mondja Judit, aki egy kisvárosban, Hatvanban született. Ápolóként végzett az egészségügyi szakközépiskolában, és még azután is azt érezte: továbbtanulna. Az orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikus szakot Kaposváron végezte el. 2002-ben államvizsgázott – szakdolgozatának témája, az allergológia hozta Szombathelyre. Kovács L. Gábor professzor hívta ide dolgozni.

A Markusovszky-kórház központi laboratóriumát az elsők között akkreditálták, ebben Juditnak szerepe volt: 2003-2005 között tevékenyen részt vett a laboratórium akkreditációs dokumentumainak összeállításában. Közben egy tenderváltás miatt új kémiai automata érkezett a laboratóriumba, amelynek rábízták a felügyeletét. A gyes után visszatért a munkahelyére, továbbra is a klinikai kémiai részleget vezette 2015-ig. Majd átvette az endokrinológiai részleg felügyeletét, ezzel prof. dr. Toldy Erzsébet lett a közvetlen szakmai felettese, aki számos közös pályamunkájuk megszületését koordinálta.

– Mindig csapatban dolgoztunk, mindenkinek megvolt a saját feladata, én a méréseket végeztem. Egyik pályázat követte a másikat, többel díjat is nyertünk. 2014-ben a Kossuth Zsuzsa Tudományos pályázaton „A D-vitamin ellátottság vizsgálata kórházi kezelést igénylő betegek körében" című pályamunkámmal 1. helyezést értem el, 2015-ben a MESZK kongresszusán ugyanezen című előadással a Kimagasló Előadásért és a Legjobb Előadói címet nyertem el. Később megint visszakerültem a klinikai kémiai területre – mondja.

A méltatásában úgy írják: a klinikai kémiai és immunanalitikai posztokon végzett posztfelelősi teendőit, a délutáni műszakokban a sürgős laboratóriumban végzett szerteágazó feladatait felelősségteljesen végzi, mindvégig az ellátandó betegek érdekeit szem előtt tartva. A klinikus és laboros munkatársakhoz való viszonyát a kollegialitás és segítőkészség jellemzi. A „rutin" feladatain túl felügyeli a teljes laboratórium vegyszer-rendelését, ezáltal minden részleggel kapcsolatot tartva. Mindezek mellett rendszeres résztvevője a szakmai továbbképzéseknek, konferenciáknak.

Judit még 2005-ben elvégezte a főiskolai tanulmányokra épülő „Egészségügyi gyakorlatvezető" képzést. Azóta is aktív résztvevője a MEOK sokrétű oktatási tevékenységének: az orvostanhallgatók, illetve a Szent-Györgyi Albert Szakképző Iskola tanulóinak gyakorlati oktatása mellett oroszlánrészt vállal a PTE ETK Orvosdiagnosztikai Laboratóriumi Analitikus szak hallgatóinak elméleti és gyakorlati képzéséből. – Egy tematika alapján állítottam össze a hallgatóknak a képzési anyagot. A felkészülés sok munkát ad, kizökkent a mindennapokból és az állandó tanulás, fejlődés lehetőségét adja. Tavaly sikeres pályaorientációs napot bonyolítottunk, remélhetőleg sok diáknak felkeltettük az érdeklődését – halljuk tőle.

Judit a természetben, mozgással kapcsolódik ki – férjével, barátaikkal sokat kirándulnak. Bejárták a környék, a Balaton-felvidék hegyeit, szeptemberben eljutottak Olaszországban a Dolomitokig.

Az Év Kiváló Szakdolgozója címmel kapcsolatban még fontosnak tartja megjegyezni: az egészségügy különböző területein dolgozók munkája összekapcsolódik. Egyikük sem végezhet teljes értékű munkát a másik nélkül. Együttműködésük elengedhetetlen, hogy a beteg meggyógyuljon.

Forrás, fotó: vaol.hu