– Olyan gyorsan fejlődik az egészségügy, hogy nagyon nehéz lépést tartani vele. Bízom benne, hogy a Karcagi Kátai Gábor Kórház és a magyar egészségügy olyan irányt fog venni, amely mindannyiunk érdekét szolgálja a felújításokkal, a műszer beszerzésekkel, az egészségügyi képzéssel. Az élettelen épület, vagy a szupermodern gép nem sokat ér, ha nincs aki működtesse, aki foglalkozzon a betegekkel. A legnagyobb beruházást tehát nem az épületekbe, gépekbe, műszerekbe, hanem a humán erőforrásba, az egészségügyben dolgozókba kell befektetni – jelentette ki a képviselő, aki az intézmény dolgozóinak munkáját is megköszönte.

Hatszáz négyzetméternyi terület újult meg

Demény Ádám főigazgató a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság vezetése nevében arról szólt, hogy 2024. január 1-jétől a vármegyei kórházak üzemeltetése is a KEF hatáskörébe került, így Magyarország összes, az Országos Kórházi Főigazgatóság irányítására tartozó intézménye egységes központi üzemeltetés alá került.

– Mi, a kormány központi beszerző, üzemeltető és logisztikai szerveként komoly infrastruktúrát üzemeltetünk. Most már elérjük az 5 millió négyzetméter alapterületű területet, ahol üzemeltetést végzünk. A KEF a pénzügyminiszter irányítására tartozó szervezet és Varga Mihály pénzügyminiszter felhívott januárban, hogy a kórháznak Karcagon van egy jó műszaki javaslata arról, hogy tudnánk ezt a területet visszaadni az egészségügy gyógyító tevékenységének – idézte fel a szakember.

– Örömmel jelentem, a beruházás megtörtént. Itt 400 millió forintos  költségkerettel 600 négyzetméter terület újult meg teljesen. Kialakítottuk a kórtermeket, megnéztük az erősáramú, gyengeáramú rendszereket, ezeket is korszerűsítettük, korszerű világítást, gyengeárammal pedig nővérhívó rendszereket alakítottunk ki, új burkolatokat kapott minden, a vizesblokkok is teljesen megújult – sorolta a főigazgató.

Már az átköltözésre készülnek

– Ezúton is köszönjük, hogy hazai forrásból Varga Mihály pénzügyminiszter segítségével a magyar kormány támogatta az ötletünket és megvalósulhatott a beruházás – fogalmazott Nagyné László Erzsébet főigazgató, aki elmondta, kollégái már nagyon készülnek a csütörtöki átpakolásra.

A szociális otthon egy része is az épületbe költözik

Szepesi Tibor polgármester beszédében azt emelte ki, hogy a Karcagi Kátai Gábor Kórház dolgozói mellett a Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ dolgozóit is köszönti, hiszen mint mondta, kettős ünnepet ültek.

– A covid után főigazgató asszonnyal, mint az önkormányzat Szociális és Egészségügyi Bizottságának elnökével arról beszélgettünk, miként is lehet hasznosítani ezt az épületet úgy, hogy teljes egészében belakott legyen, akkor jött az ötlet, hogy ha a földszintre lekerül az osztály, akkor az első és második emeletet szociális ellátásra alakítanánk át. Ehhez megtörténtek a szaktárcákkal az egyeztetések, most a mozgásszervi rehabilitációs osztály a felújított gyönyörű épület földszintjére költözik, így a megmaradó részével a szociális ellátásban tudunk gazdálkodni városi szinten. A szociális otthon egy része be fog tudni költözni ebbe az épületbe. Ehhez még kellenek egyeztetések, pontosítások hogyan tudjuk ezt végrehajtani, hogy mind a két ellátást magas szinten biztosíthassuk.

 

Forrás, fotó: szoljon.hu