„Nemcsak 2017-re, hanem 2018-ra, sőt 2019-re is meg akarunk állapodni az érdekvédelmi szervezetekkel a bérekről, mert kiemelten fontos a munkabéke, csak így tudjuk végrehajtani az előttünk álló feladatokat"- jelentette ki Ónodi Szűcs Zoltán államtitkár a Figyelő Medicina konferencián, Budapesten.

Közölte, szeretné végigvinni az egészségügy átalakítását, annak ellenére, hogy többen azt kérdezték tőle, „miért ilyen őrült, hogy két évvel a választások előtt belevág az átalakításba, akik ezzel próbálkoztak korábban, mind belebuktak." „Egyrészt azért, mert nincs más út, másfelől azért mert, bővülő források mellett tudjuk megtenni, jövőre 166 milliárd forint plusz forrást kap az egészségügy" – adta meg a választ. „Nem kamikázé akciót hajtunk végre, hanem koncepció mentén tervezett és ütemezett lépések sorozata lesz" – jelezte. 

 

 

 

 

 

 

 

Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója közölte, az átalakításnál erős fenntartói struktúra kialakítása a cél. Átláthatóvá kívánják tenni e gigantikus intézményrendszer gazdálkodását, amelynek első lépései már megtörténtek, bevezették az egységes számlatükröt. Az ÁEEK főigazgatója arról is beszélt, hogy milyen aránytalan az ellátás és a finanszírozás az országban. Érthetetlen okból egyik megyében adott betegségre kétszer annyi ágyszám áll rendelkezésre, mint a más megyékben, rengeteg az egyenlőtlenség. Az átalakításnál a szolidaritás és az egyenlő hozzáférés lesz a vezérelv - hangsúlyozta. A konferencián elhangzott: bár a kancellári rendszerről még folynak a tárgyalások, nem alakult ki a modell letisztult, végleges képe, de az biztos, hogy területi elven fog működni, azaz nem külön-külön lesznek kancellárok az egyes intézményekben. A modell bevezetésénél építenek az egyetemek tapasztalataira, s egyezségre törekszenek a kórházvezetéssel. „A kancellár nem a kórházvezetés ellensége, hanem tárgyaló partnere, támogatója lesz" - mondta Németh László.

Forrás: figyelo.hu, magyarhirlap.hu