A dunántúli neurológusok szakmai konferenciája, melyet három év kihagyással tudtak megrendezni, konzultáció, tapasztalatcsere révén a legújabb eljárásokkal ismerteti meg a résztvevőket. Dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD, a kórház főigazgatója köszöntőjében kiemelte, a konzílium nem szégyen, hanem érdem. Az egybegyűlteket dr. Németh László, a megyei kórház neurológiai osztályának vezetője tájékoztatta, Balaicz Zoltán polgármester pedig a házigazda városról szólt néhány szót, kiemelve a sokáig nélkülözött személyes találkozások jelentőségét.

Az első előadást dr. Schwarz Attila, a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának professzora tartotta. Megtudhattuk, hogy 40 év felett a népesség 80 százalékát érinti a porckorongsérv, amelyet sokáig műtéttel igyekeztek gyógyítani, de a legújabb kutatások a konzervatív kezelés jó eredményeiről adnak számot, ezért a betegek türelmére számítanak az orvosok is, amikor a kisebb gyengeség és fájdalom esetén is a várakozást javasolják. Képeket is mutatott, amelyek igazolták a nyolc hét alatti felszívódást. A korábbi évi 4-500 műtét helyett ma 80 műtétet végeznek el.

Dr. Piski Zalán a pécsi Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinikáról érkezett, s az orrlyukon át végezhető agyi műtéteket mutatta be, amelyeket Pécsett több szakterületet magában foglaló munkacsoport végez. Ehhez a prezentációhoz Svédországból jelentkezett be online dr. Büki András idegsebész. A konzultáció során az orvosok mellett a szakdolgozói szekció is működött, ahol esetmegbeszélések zajlottak.

Forrás, fotó: zaol.hu