A Magyar Pszichoonkológiai Társaság és a Jósa András Oktatókórház Pszichoonkológiai Munkacsoportja „A trauma megjelenése a pszichoszociális onkológia mindennapi gyakorlatában” címmel rendezett kétnapos konferenciát. Dr. Mailáth Mónika, a Magyar Pszichoonkológiai Társaság elnöke elmondta, a betegek és a szakemberek számára is trauma szembesülni egy daganatos megbetegedéssel. A közös trauma sok szempontú megközelítése volt a konferencia célja, valamint az, hogy a trauma káros hatásait csökkenteni lehessen minden résztvevő életében, legyen az a beteg, a szakember, vagy a hozzátartozóik.

„A Magyar Pszichoonkológiai Társaság célkitűzése, hogy a pszichológushoz fordulás, és a daganatos beteg, valamint a családjának támogatása ne egy ad hoc dolog legyen. Ma már minden protokollizált, főleg az onkológiában, a cél, hogy ez legyen része a beteg kezelésének. Sajnos itthon a pszichológia még mindig nagyon elutasított, tudjuk az előítéleteket, ezért egy edukáció is a célunk, hogy a beteg jobban jár, jobban gyógyul és kevesebb mellékhatást észlel. Emellett jobban bennfentesnek érzi magát a saját kezelésével kapcsolatban és jobban tájékozódott is, hogyha ezt a részét is igénybe veszi az ellátásnak” – mondta dr. Mailáth Mónika elnök, Magyar Pszichoonkológiai Társaság.

Javuló túlélési esélyek

Dr. Erfán József osztályvezető főorvos elmondta, a daganat a test és a lélek megbetegedése. Az elmúlt évtizedekben jelentősen fejlődött az egészségügy, így javultak a túlélési esélyek ebből a betegségből is.

„Jelen pillanatban megyeszerte 35–40 ezer ember él együtt daganattal, ami jelentős mértékben megviseli őket és a közvetlen környezetüket, meg kell tanulniuk ezzel együtt élni. Az orvosok nem kaptak pszichológiai képzést, erre valók a szomatikus osztályon dolgozók, hogy segítsenek ezt elfogadni. Ne gondoljunk díványon fekvő kezelésre, ez egy nagyon komoly feladat. A társadalomban kezd elfogadhatóvá válni, hogy ha életviteli problémám van, pszichológushoz kell fordulni. Ez már nem szégyen, mint 30–40 évvel ezelőtt. De nem a pszichológus fogja megoldani a problémákat, de lényegesen segít.”

Fontos az együttműködés a betegek részéről

A főorvos hozzátette, ahogy a betegek nem tudják magukat megvizsgálni, megműteni, vagy akár gyógyszerezni, úgy az együttműködés része az is, hogy egy betegség lelki problémáit sem lehet otthon, egyedül megoldani, ebben is egy szakember vezetésére van szükség. Dr. Szűcs Attila főigazgató a konferencián elmondta, a daganatos megbetegedés ma már nem feltétlenül halálos, viszont a test gyógyítása mellett a lélek kezelésével is foglalkozni kell.

Onkopszichológiai protokoll

„Az onkológia egy prioritás Magyarországon, így Nyíregyházán is. Ez a betegség ma már nem halálos betegség, a betegek nagy része teljesen gyógyul, vagy hosszú éveket nyer a kezeléssel, de a tumor nemcsak a testet, hanem a lelket is megtámadja, ezért az utóbbi években rendkívül fontossá vált ez a terület. A pszichológiának kialakult egy speciális szakterülete, ami az onkopszichológia, ez arról szól, hogy az onkológiai kezelésben részesülő betegeknek a pszichéjével, a lelkével is kell foglalkozni.”

A főigazgató hozzátette, az intézményben már megvalósult ezen a téren egy komoly program, amelyet a konferencián bemutattak, de további terveik is vannak, hiszen óriási az igény a betegek részéről is erre a speciális onkopszichológiai ellátásra.
A konferenciáról a Kölcsey TV készített tudósítást.

Forrás, fotó: nyiregyhaza.hu