A tagintézmény Árvay termében tartott tanácskozáson, amelyhez a békéscsabai radiológia munkatársai online csatlakoztak, Dr. Técsi Erika, a gyulai radiológiai osztály szakorvosa köszöntötte a résztvevőket, majd elmondta, hogy az osztályuk 2004 óta a diagnosztikai tömbben található, de azon kívül is működtetnek külön telephelyeket. A szakrendelőben például a mammográfiát végzik, de van telephelyük a Tüdőkórházban és a gyermekosztályon is. A központi röntgenben elérhető több leletező munkaállomásuk, ultrahangvizsgálók, átvilágítók, CT, MR és DSA laboratóriumok, a gyermek-radiológia pedig külön részlegként működik Gyulán, továbbá helyszíni röntgenfelvételeket tudnak készíteni az intezív osztályokon, a Tüdőkórházban, valamint a szeghalmi röntgeneket is a gyulai kórházban leletezik.

A radiológia gépparkjáról dr. Técsi Erika elmondta, az évjáratokat tekintve igencsak elöregedett, csak a gyermek-részleg, illetve a DSA Laboratórium készülékei újabbak. Most azonban egy új CT-készüléket várnak Gyulára, ami hamarosan megérkezik. A betegellátást tekintve a szakember ismertette: 2023-ban közel 81 ezer beteget láttak el, ami napi felosztásban 230-250 közötti röntgenbe érkező pácienst jelent. Az ultrahang-vizsgálat 90-100 főt érint, a CT-be 50, az MR-be mintegy 23-30 beteg érkezik naponta. Az osztályon 57 fő dolgozik: 12 orvos, 8 szakorvos és 4 rezidens. Mivel a CT és MR vizsgálóban napi 12 órát dolgoznak munkatársak, ezért távleletezést is igénybe vesznek.

Dr. Fülöp Ferenc szakorvos előadásában a gyulai kórház invazív radiológiai részlegéről beszélt, ahol ő maga is tevékenykedik. Kiemelte, hogy részlegüket legtöbben DSA Laboratóriumnak ismerik, ahol nem csupán katéteres beavatkozások történnek, hanem diagnosztizálnak, illetve módosíthtaják a terápiákat is.

A szakorvos részletezte: Gyulán 1974-ben indult el az angiográfiás ellátás, majd 2000-ben érkezett egy digitális készülék az intézménybe. A DSA Laboratórium 2003-ban költözött át az új Diagnosztikai Tömbbe, ahol 15 évig használták Siemens gépüket, de 2020-ban sikerült újítaniuk, és egy kifejezetten jó minőségű DSA készülék érkezett hozzájuk. Ez egy modern, nagy felbontású osztott monitorral rendelkező berendezés, ami alkalmas úgy a perifériás, mint a neuro- vagy kardiológiai invazív ellátásra. Hangsúlyozta, hogy vizsgálataikat és bevatkozásaikat ultrahang-vezérléssel végzik, hiszen így biztosak abban, hogy jó helyre szúrnak.

Dr. Fülöp Ferenc előadásában kitért arra is, hogy 500-600 biopsziát végeznek évente, ami 4-5 pácienst jelent naponta. Résztelezte továbbá a beavatkozásaik lépéseit, így például a stent beültetést, amelynél már gyógyszeres eszközöket helyeznek be, különböző típusokban.

 

Forrás: beol.hu, videó: Gyula Televízió,  fotó: Freepik