Az államtitkárság fontosnak tartja, hogy hozzájáruljon a társadalom számára az egészségügyi adományok felhasználásának átláthatóságához, a nyilvánosság megfelelő tájékoztatásához, az adománygyűjtő szervezetek segítéséhez, és az adományozás jogi környezetének fejlesztéséhez. A cél a transzparens, átlátható adományozás elősegítése. 

A Semmelweis Garancia Védjegy célja, hogy a társadalom tisztában lehessen azzal, hogy az egészségügy területén és ahhoz kapcsolódóan tevékenykedő civil szervezetek – beleértve a kórházak, egészségügyi intézmények alapítványai – a gyógyításra felajánlott összegeket mire fordítják, ezáltal elkerülhetők legyenek az adományok felhasználásával kapcsolatos visszaélések.

Mindemellett az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kiemelt céljának tekinti, hogy a Semmelweis Garancia védjegy hozzájáruljon a hazai adományozási kultúrához és a civil szervezetek tudatos adomány felhasználásához. A védjegy pályázati feltételei a mai naptól folyamatosan elérhetőek a Semmelweis Garancia Védjegy honlapján.

A sajtótájékoztatón Dr. Zombor Gábor és Dr. Novák Krisztina beszámolt arról is, hogy az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) „Jó Kórház” néven betegjogi képviselői tájékoztató és bejelentő mobil applikációt indít az egészségügy területén. Az alkalmazás segítségével egy újfajta anonim észrevételezési lehetőség nyílik a lakosság számára az egészségügyi fekvő- és járóbeteg-szakellátó intézmények elérhetőségével, állapotával és tisztaságával, illetve a betegellátással kapcsolatban.

A felhasználók azonnali észrevételeiket anonim módon tehetik meg a program segítségével, és egyben az alkalmazáson megjelenített illetékes betegjogi képviselőkkel is felvehetik a kapcsolatot.

Forrás: EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság