A Vigyázz magadra! címmel életre hívott figyelemfelkeltő sétán több mint százan vettek részt, szinte kivétel nélkül rózsaszín szalagot mintázó matricát viselt. A rendezvény egy már hagyományos sétával indult a könyvtártól a Fő térig, ahol a szervezők ismertették a mellrák elleni világnap üzenetét. Ezt követően kihirdették az országos fotópályázat eredményeit, majd egy flashmobot is tartottak. A szélnek eresztett rózsaszínű léggömbökkel is azt hirdették: a szűrővizsgálatok fontosak, hiszen a korai felismerés életeket menthet!

Az egybegyűltek átvonultak a Fő térre, ahol először Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tiszti főorvos szólt a népes hallgatósághoz. Mint mondta, október az emlőrák elleni harc hónapja, amikor minden évben rózsaszín sétával hívják fel a figyelmet e kór megelőzésére. Rámutatott, hogy sajnos az emlőrák kialakulásának nincs pontos, egyértelműen meghatározható oka, azonban annál több kockázati tényező akad. Ezek között található a genetikai háttér, a hormonális és környezeti tényezők, és természetesen az életmód is. A megyei tiszti főorvos ezután kiemelte, hogy a rózsaszín sétákhoz hasonló megmozdulásokkal a súlyos emlődaganat kialakulásának megelőzésére szeretnék ráirányítani a figyelmet.

– Minél korábban fedezzük fel az elváltozást, annál könnyebben tudjuk meggyógyítani. Egy korai stádiumban észrevett emlődaganat esetében az ötéves túlélés átlagosan 87 százalék, de akár a 95 százalékot is elérheti. Ezzel szemben a később felfedezettek esetében ez az érték már csak 12 százalék.

A 45 és 65 év közötti nők évente kapnak meghívót mammográfiás szűrésre. Örvendetes, hogy tavaly a vizsgálatokon való részvétel Nógrád megyében meghaladta a 37 százalékot. Ez szép eredmény a korábbi 30 százalék alatti adatokhoz képest, sőt! Az országos átlagot – 34 százalék – is túlszárnyalta – fejtette ki Feketéné dr. Zeke Ildikó, aki arra is kitért, hogy a javulásban a Szent Lázár Megyei Kórház komplex mammográfiás centrumának vitathatatlan érdemei vannak, hiszen a pandémia ideje alatt is folyamatosan működtek. A megyei tiszti főorvos végül a rendszeres önvizsgálatvégzés jelentőségét is hangsúlyozta. Úgy fogalmazott: a korai felismerés terén ez a két fegyverünk van az emlőrák elleni harcban.

Beszédében Rozványi Balázs, a MRL elnöke kifejtette, hogy az emlőrák gyógyításának módszerei az elmúlt évtizedekben rohamosan fejlődtek, ennek köszönhetően egyre több a hosszútávú túlélő. Ugyanakkor szót ejtett arról is, hogy a kezeléseknek mellékhatásai is vannak. Ezek közé leginkább kardiológiai és keringési problémák tartoznak, azonban ezek nem csupán az emlődaganatok, hanem más típusú rosszindulatú elváltozások kezelésénél is jelentkezhetnek. Végezetül Rozványi Balázs a betegség kiújulásának a lehetőségére figyelmeztette a megjelenteket. Kiemelte: meghatározó, hogy az eredeti daganatot milyen nagyságban fedezték fel.

Végül Kreicsi Mária, a MRL Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke elárulta az egybegyűlteknek, hogy amikor 16 évvel ezelőtt érintettként megismerkedett a liga tevékenységével, akkor az évente emlődaganattal diagnosztizáltak száma még 5500 volt. Napjainkban ez az érték 8500 körül mozog.

– Sajnos egyre több az érintett, és ez világtendencia. Van azonban egy jó hír is, méghozzá az, hogy az elmúlt 20 év alatt 10 százalékkal csökkent a veszteséglista. Ugyanakkor amíg hazánkban alig 40 százalékos a megjelenés a szűrővizsgálatokon, addig Dániában, Hollandiában vagy Belgiumban ez a 75-80 százalékot is eléri, ami nyilván a túlélési adataikban is tükröződik. Abban az esetben, ha nálunk is ilyen magasságokban mozogna a részvételi arány, akkor 30-40 százalékkal kevesebb nőt veszítenénk el évente emlőrák miatt – húzta alá Kreicsi Mária, aki ezután a szelek szárnyára engedte az alapszervezet üzenetét. A Rózsaszín október nevű rendezvénysorozathoz fűződő idei üzenet pedig úgy hangzott: Vigyázz magadra, figyelj magadra, adj nagyobb esélyt magadnak a hosszabb, teljesebb életre!

Ezután a megjelentek a magukkal hozott rózsaszín papírvirágokat – a korábbi évek hagyományát követve – a Fő tér virágágyásaiba tűzték, majd a résztvevők felvonultak a József Attila Művelődési Központ üvegcsarnokába. Ott dr. Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere fogalmazta meg köszöntő gondolatait, így elmondta, hogy több mint három évtizede – egy alapítvány kezdeményezésére – először az Amerikai Egyesült Államokban használták a rózsaszín szalagot a mellrák túlélői.

– Azóta ez a mellrák elleni küzdelem szimbóluma, amely világszerte közismert. A szalagok a reményt szimbolizálják, a félelem leküzdését segítik. A világnak és ennek az évről évre megrendezett sétának is az a célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a betegség korai felismerésének fontosságára, valamint arra, hogy az egészségünkért mit kell tennünk – hangsúlyozta dr. Dániel Zoltán, aki ezután szintén ráirányította a figyelmet az évről évre elvégezhető nőgyógyászati szűrővizsgálatok jelentőségére, majd köszönetet mondott a MRL Salgótarjáni Alapszervezete áldozatos tevékenységéért.

Az üvegcsarnokban rendezett programon Kovács-Benko Fruzsina Borbála, a Szent Lázár Megyei Kórház Radiológiai osztályának dolgozója is közreműködött egy dalcsokorral. A Vigyázz magadra! Rendezvény egyik fő eleme a kerekasztal-beszélgetés volt. A kérdező fél szerepét Katkó Orsolya, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának osztályvezetője töltötte be, beszélgetőpartnere két emlőrákérintett nőtársa volt. Tarjáni Melinda és Kónyáné Ferencz Tünde mesélt például arról, hogy miként fedezték fel az elváltozást, hogyan szembesültek a diagnózissal, de emellett a betegút állomásain átélt tapasztalatok sorát is érintették. Ezt követően kihirdették a Vigyázz magadra! Országos fotópályázat eredményeit, majd megnyitották a díjnyertes alkotásokat bemutató tárlatot a művelődési központban. A program zárásaként az MRL alapszervezetének tagjai és önkéntesei a Semmelweis Egyetem Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskola több mint ötven tanulójával, illetve a Szent Lázár Megyei Kórház munkatársaival úgynevezett flashmobot, vagyis villámcsődületet tartottak a Fő téren a mellrák elleni harc és a figyelemfelkeltés jegyében.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap