A "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" program jegyében Budapesten, Szegeden, Pécsett és Debrecenben az általános állapotfelmérés mellett szájüregi szűrésen és/vagy nőgyógyászati vizsgálaton, illetve melanomaszűrésen vehettek részt az érdeklődők április 11-én.

A MOSZ egyik fő célja az országos egészségfejlesztő és egészségmegőrző munka támogatása, ezért szervezte meg idén az OKFŐ-vel együttműködve az "Ismerd fel időben" kampányt. Sajnos, hazánkban is kiemelkedően sok a rosszindulatú daganatos megbetegedés miatti korai halálozások száma, ezért mindkét szervezet kiemelt feladatának tartja a megelőzés fontosságának hangsúlyozását, hiszen a szűrővizsgálatoknak és az egészséges életmódnak nagy szerepe van a betegségek megelőzésében. 

A MOSZ négy hazai orvosi egyetem hallgatóiból áll, akik tanulmányaik mellett, önkéntes formában, főleg laikusok számára végeznek egészségnevelő munkát. A közös szűrőprogramon az orvostanhallgatók a rosszindulatú megbetegedések kialakulását leginkább elősegítő életviteli szokásokkal és az egészséges alternatívákkal kapcsolatban adtak tanácsokat az érdeklődőknek. 

A négy helyszínt érintő programsorozatban: 

•    316 páciens vett részt szűrésen,
•    360 fő állapotfelmérésen,
•    27 nő vett részt nőgyógyászati vizsgálaton,
•    melanomaszűrésen 50 férfi és 154 nő volt jelen, 
•    szájüregi vizsgálaton 37 férfi és 123 nő vett részt,
•    76 esetben (nem páciens szám) a normáltól eltérő értéket mértek szűrővizsgálatok, állapotfelmérés, kockázatbecslés alkalmával, ami további egészségügyi kivizsgálást és ellátást jelent.

Köszönjük, hogy részt vettek a szűrővizsgálatokon!

 

(Fotó: OKFŐ/Ruzsa István és MOSZ)