Az egynapos sebészeti beavatkozás esetén a beteg kórházi felvétele, a műtét, a megfigyelés és a beteg otthonába bocsátása 24 órán belül történik meg. Ez csakis úgy lehetséges, hogy a betegek felvételét jelentős tervezési, szervezési és koordinációs munka előzi meg. A pácienseket már a bekerülésük előtt kivizsgálják, és a leleteik, a vizsgálati eredményeik, valamint a velük folytatott beszélgetés alapján születik döntés arról, hogy biztonságosan elvégezhető-e az adott, tervezett műtét az egynapos sebészeti ellátás keretei között. Ezután kerül sor a műtétek leszervezésére és beosztására, a társosztályok (jellemzően urológiai, fül-orr-gégészeti, sebészeti, traumatológiai osztályok) bevonásával.

Mindenki nyer
Habár az eredményt tekintve az egynapos sebészeti ellátás keretében elvégzett műtétek ugyanazt a célt szolgálják, mint a klasszikus fekvőbeteg-ellátásban történő beavatkozások, a felépülés az előbbi esetében azonban számottevően gyorsabb. Ezzel az ellátási formával nyer a beteg, mert a kevésbé invazív beavatkozás kisebb műtéti megterheléssel, kevesebb fájdalommal, komplikációval és szövődménnyel jár, ami gyorsabb gyógyulást tesz lehetővé. Az orvos számára is kedvezőbb, hiszen a műtét során a legmodernebb technikákat alkalmazhatja. Az egynapos sebészet továbbá a kórház szempontjából is előnyös, hiszen költséghatékony ellátási formában gyógyítja meg a beteget, emellett pedig a kórházi fertőzések számát is jelentősen csökkenteni tudja. Ennek az ellátási formának az alkalmazása a teljes nemzetgazdaságra nézve is pozitív hatású, mert a gyógyult páciensek hamarabb vissza tudnak térni a munka világába, ezzel egyidejűleg csökken a táppénzes napok száma, össztársadalmi szinten pedig a táppénzkiadások aránya.

Minden igényt kielégítő sebészeti egység
A biztonságos beavatkozásokhoz szükséges korszerű feltételeket az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) európai uniós pályázatának köszönhetően sikerült megteremteni a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktatókórházban. Országszerte 17 fekvőbeteg-ellátó intézményben zajlottak beruházások, amelynek részeként a kaposvári projekt 380 millió forint támogatásból valósult meg.

Az OKFŐ koordinációjában megvalósuló projekt keretében a kaposvári kórházban hagyományos és laparoszkópos műtővel felszerelt egynapos sebészeti egységet alakítottak ki, a Sebészeti Épület második emeletén. A korábbi fül-orr-gégészeti osztály területének belső átalakításával és felújításával 4 db kétágyas és 1 db egyágyas akadálymentes, klimatizált, fürdőszobás kórterem szolgálja a magas minőségű betegellátást. Ezen kívül esetmenedzseri iroda, vizsgáló, férfi-, női műtős pihenő és nővérdolgozó helyiség is helyet kapott. A korábbi két műtőből álló műtőblokk és a csatlakozó műtői kiszolgáló helyiségek is felújításra kerültek, összesen 567 négyzetméter terület újult meg. A mintegy 214 millió forint értékű beruházási munkán felül közel 167 millió forint értékben szereztek be a modern kor technikai szintjének megfelelő műszereket. Az egynapos sebészeti egység 2022 augusztusa óta két műtőhelyiségben dolgozik folyamatosan, ahol szakmától függően napi 5-10 beavatkozást végeznek el. Az egynapos sebészeti ellátások volumenének növekedése, és ennek köszönhetően az aktív ellátási területen felszabaduló kapacitások miatt a fekvőbeteg-ellátást igénybe vevő betegek is jobban elérhető egészségügyi szolgáltatásban részesülhetnek.

Az Egynapos Sebészeti Egység működését Dr. Somodi Krisztián, az egység vezető főorvosa mutatja be a nézőknek illetve hallgatóknak.

Forrás, fotó: Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház