– Hogy miért a Szívügyünk a cukorbetegség címet választottam az előadásomnak? - tette fel a bevezető kérdést. Azért, mert a munkám során a kardiológiai rehabilitációs osztályon nap, mint nap találkozom fiatalon, szívinfarktuson átesett páciensekkel, akiknek a nagy részénél a rehabilitáció ideje alatt derül ki, hogy bizony ott van már a cukorbetegség, ami addig nem volt ismert és egy szövődmény kapcsán kellett, hogy kiderüljön. 1991 óta, november 14-én ünnepeljük a Diabétesz Világnapját, mégpedig azért, mert ezen a napon született Frederick Banting, akinek az inzulint köszönhetjük. Charles Besttel közösen, 1922-ben fedezték fel az inzulint, ami egy életmenő pillanat volt, ugyanis az 1-es típusú cukorbetegeknek ez az életet jelentette, ettől a naptól kezdve ők is gyógyíthatóak. 

– A cukorbetegség egy globális méretű probléma, világszerte körülbelül 530 millió ember szenved benne. Hazánkban jelenleg körülbelül 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg él és legalább ugyan ennyien van azon betegek száma, akiknél még nem diagnosztizálták a betegséget vagy a cukorbetegséget megelőző állapot áll fenn náluk. A cukorbetegség és szövődményei nagyon nagy problémát rónak a világra, mind szociális, mind pedig egészségügyi szempontból, ezért kell ezzel a témával foglalkozni és arra törekedni, hogy minél előbb, minél koraibb stádiumba felfedezzék a betegséget és megkezdődhessen a kezelés - hangsúlyozta.

– A cukorbetegség egy abszolút vagy relatív inzulinhiányon alapuló, magas vércukorszinttel járó összetett anyagcserebetegség, mely megfelelő kezelés nélkül szövődményekhez vezet. Az 1-es típusú cukorbetegségnél  egyáltalán nincsen inzulintermelés a szervezetben, azt kívülről kell pótolni. A 2-es típusú cukorbetegségnél relatív inzulinhiányról beszélünk, hiszen megfelelő az inzulintermelés, de a sejteken lévő receptorok nem érzékenyek a magas inzulinszintre és nem tudják hasznosítani a cukrot. Sokáig tünetmentes, nem okoz panaszt és általában csak szövődmények kapcsán derül ki.

Mikor válik gyanússá, hogy valaki cukorbeteg? - Normál esetben, egy egészséges embernél a vércukorszint 3,6 mmol felett és 6 mmol/l alatt van. Amennyiben e felett van az éhgyomri vércukorszint, akkor az már gyanús. Ha pedig bármikor a nap folyamán, étkezéstől függetlenül megmérjük a cukrot és az 8 mmol/l felett van, akkor az ugyanúgy gyanús lehet, ugyanis étkezés után két órával normális esetben a vércukorszint visszaáll a kiindulási értékre 6 mmol/l alá - sorolta. Ezeken túl, ha cukor van a vizeletben, ha a korábban megszokotthoz képest többet iszik valaki vagy fokozott a vizeletürítés, esetleg fogyott is, szintén jelzés értékűek. 

Milyen rizikótényezői vannak annak, hogy valaki cukorbeteg legyen? - Ha a családban már fordult elő cukorbetegség, rendszertelen az étkezés, magasabb a szénhidrát és kalóriabevitel, esetleg valaki elhízott, nem mozog eleget, és társbetegségek is vannak (például magas vérnyomás vagy szív -és érrendszeri megbetegedés) esetleg valakinek terhességi diabétesze volt, mindenképpen fokozott ellenőrzés, szűrés szükséges.  Diagnosztizálása vérvétellel vagy terheléses cukorvizsgálattal lehetséges - tette hozzá. - A korai felismeréssel, az egyénre szabott életmódi és gyógyszeres kezeléssel ez a betegség is egyensúlyban tartható, szövődményeinek kialakulása elkerülhető, esetlegesen lassítható.

Dr. Szatmári György, kardiológus 13 éve hallgatója a nyugdíjasegyetemnek. Elmondta, hogy nagyon tetszett neki az előadás és nem csak azért, mert a szakmájába vág, hanem azért is, mert kitért azokra a fogalmakra, felosztásokra, okokra, tünetekre, kezelésre és az esetleges azon szövődményekre is, amelyek elengedhetetlenek a cukorbetegség alapos megismeréséhez. Teljes körű tájékoztatást kaptak a hallgatók minden ezzel kapcsolatos lényeges információról.

Forrás: kisalfold.hu, fotó: kisalfold.hu/Máthé Daniella