A Szakma Sztár Fesztivál kiemelt célja a szakképzés, ezen belül a szakképesítések népszerűsítése, bemutatása mellett, hogy támogassa a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, utat mutasson a felnövekvő generáció számára, valamint elősegítse a szakképzésben kiemelkedő tehetségek jövőbeni gondozását.

A látogatók a EuroSkills nemzeti válogatóit és WorldSkills nemzetközi verseny szakmai bemutatóit is megtekinthették.
Az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánerőforrás-fejlesztési Igazgatóság a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködésben az Ápolás és gondozás (Health and Social Care) kategóriában tartott sikeres verseny-, és szakmabemutatót.
A rendezvényen a G pavilonban összesen mintegy 200 m2 terület állt rendelkezésünkre az egészségügyi szakma bemutatására, a Health and Social Care kategóriában 2022-ben Shanghai világversenyen induló versenyzőnk bemutatójára, valamint a 2023 évi Európa bajnokság válogatóversenyének döntőjére, melynek berendezését Dr. Mártai Istvánné kolléganőnk szervezte meg.

Az országos versenyre kilátogató nagyszámú (közel 15.000) érdeklődőnek demonstrációs és ápolási eszközök, egészségügyhöz kapcsolódó tájékoztatók segítségével tettük lehetővé a szakdolgozói munka megismerését. Az egészségügyi szakmák bemutatásában segítségünkre voltak az Országos Mentőszolgálat, a Szent Márton Gyermekmentő szolgálat, a Mentőmotoros szolgálat (mentőápoló szakma), a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház munkatársai (Általános ápoló szakma). Az Első Láncszem Kft. által a valósághűen bemutatott baleseti szimulációk és a sebimitációk készítése szintén jelentősen hozzájárult az Ápolás és gondozás kategória standjának sikeréhez. A Kanizsay Dorottya Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola biztosította számunkra a csecsemő és gyermekápoló szakma bemutatásához szükséges eszközöket. Ezeken felül a látogatók egy kollégánk segítségével megismerhették a fogászati asszisztens tevékenységét, illetve egy, a kézfertőtlenítés hatékonyság mérését végző kézszkenner segítségével a látogatók képet kaptak a kézfertőtlenítés fontosságáról.

A 2023. évi Európa bajnokság válogatóversenyének döntőjén résztvevő versenyzők a verseny két napján egy-egy gyakorlati szituációt oldottak meg, valós munkakörnyezetben imitátor segítségével előre kialakított időbeosztás alapján. A gyakorlati feladatok mellett a versenyzőknek a verseny team lederei által összeállított teszteket is ki kellett tölteniük, amely a versenyzők versenyzéshez való hozzáállásáról, valamint a mentális felkészültségükről adott képet.

A versenyzők munkáját 3 fős zsűri – Fehér Zsuzsanna a verseny szakértője, Csopják Judit egészségügyi tanár, aki már több alkalommal készített fel versenyzőt a nemzetközi versenyekre, valamint Varga Tamás, volt versenyző, aki 2016-ban kiválósági érmet szerzett Göteborgban – a nemzetközi standardok alapján értékelte. Nagy öröm volt számunkra, hogy mindannyian felkészülten és motiváltan érkeztek. A „betegekkel” figyelmesek, empatikusak voltak, kiemelkedően kommunikáltak.

Az első három helyezett versenyző:
I. helyezett: Szokolai Délia, Békéscsabai SZC Szentgyörgyi Albert Technikum és Kollégium, Békéscsaba
II. helyezett: Joó Emese Zsuzsanna, SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola, Szeged
III. helyezett: Megyeri Réka Rebeka, SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola, Szeged

A válogatóverseny szüneteiben Pál Blanka a 2022 WorldSkills Shanghai (Kína) versenyre - melyet 2022. október 12-17 között rendeznek - kvalifikált versenyzőnk tartott szakmabemutatót.

Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak!