Az EFOP-4.2.2-16-2017-00001 Skill laborok fejlesztése projekt keretében 8 milliárd forintos fejlesztéssel országos skill laborhálózat épül ki. Három orvosképző karon és 16 megyei szintű oktatókórházban lehetővé válik a diagnosztikus, terápiás beavatkozások élethű modelleken történő gyakorlati oktatása, egységes képzési program és oktatói hálózat megteremtése. A nemzetközi színtéren is egyre inkább fókuszba kerülő szimulációs oktatás volt a témája a Pécsi Tudományegyetem és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 2018. október 2-án a Szentágothai János Kutatóközpontban megrendezendő szakmai konferenciájának. 

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem Skill laborok fejlesztése című közös projektjük keretében klinikai demonstrációs bázishálózatot hoznak létre három orvosképző karon és 16 oktatókórházban országszerte. A kórházak skill laborjai egységes, a klinikai-technikai jártasságot elősegítő eszközparkot kapnak a gyakorlati oktatás minőségének emelése érdekében. A gyakorlati tudás korszerű oktatási módszerekkel, egységes skill képzési program segítségével, demonstrációs és szimulációs környezetben válik elsajátíthatóvá mind az egyetemi skill központokban, mind az oktatókórházi skill laborokban. Az oktatókórházak eszközparkjának egy része mobilizálható lesz, így a kihelyezett elméleti képzések gyakorlati demonstrációval is kiegészíthetővé válnak. A projekt végső célja a skill képzés gyakorlatának általánossá tétele a hazai egyetemi orvos- és szakdolgozó képzésben.

A Pécsi Tudományegyetem és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közös szervezésében 2018. október 2-án megrendezésre kerül az első Magyar Egészségügyi Szimulációs Konferencia. A helyszín a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja. Az eseményt dr. Nagy Anikó, egészségügyért felelős államtitkár és Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár nyitja meg. Köszöntőt mond dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora. A délelőtti plenáris ülésen a hazai orvostudományi egyetemek szimulációs oktatási témában elismert szakemberei tartanak előadásokat, délután interaktív workshopok keretében a konferencia résztvevői testközelből ismerhetik meg a skill laborokat, sőt gyakorolhatnak az egyetem szimulációs eszközein.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Állami Egészségügyi Ellátó Központ Projektirányítási Igazgatóság