Szakmai nap és védőnői kerekasztal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban.

A kórház központi orvosi könyvtárában megrendezett szakmai programon a miskolci, mezőcsáti, tiszaújvárosi, cigándi, sárospataki, sátoraljaújhelyi, tokaji, szerencsi és gönci járások területi védőnői és a vármegyei kórház védőnői találkozhattak egymással. A nap első részében a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei kollegiális mentorrendszer 2022. évi eredményeiről hallhattak előadást.

Az elmúlt év a kollegiális védőnői mentorrendszer kiteljesülését jelentette, számtalan akció és eredmény is példázza a szervezet tevékenységét. A mentorok többek között támogatták a védőnőket munkahelyi problémáik megoldásában, dokumentációs terheik csökkentésében, valamint szakmai anyagok elkészítésében is. Segítették a menekültek ellátásával kapcsolatos szakmai kérdések megoldását, a társszakmák és védőnők közötti együttműködések erősítését. Ezeken túl Mentor Műhely találkozók és szakmai rendezvények segítették a védőnők közötti tudásmegosztást, tapasztalatcserét, és különböző szakmai közösségek létrejöttét – hangsúlyozták előadásukban a rendezvényt szervező kollegiális védőnői mentorok, Kissné Dányi Éva, Kunkliné Sütő Ágnes és Vaszil-Tőkés Tímea.

A szakmai program következő részében a várandósgondozás és szülésre felkészítés helyi gyakorlatáról, valamint a válsághelyzetben lévő anyák és gyermekeinek kórházi védőnők általi támogatásáról hallhattak előadásokat a résztvevők. Ezt követően a szülészeti osztály szoptatást támogató kezdeményezéseiről, valamint a donor női tej gyűjtés gyakorlatáról és annak megyei eredményeiről hangzottak el információk, a rendezvényen nagyszámban megjelent védőnők részére. A prezentációk rámutattak, a területi és kórházi védőnők közötti jó kommunikáció és együttműködés nem csak a gyermekvédelmi esetek gyors megoldását, az újszülöttek mielőbbi kijelölt gondozási helyre kerülését segíti, hanem alapja az anyatejes táplálás sikeres megvalósításának is. Ehhez kapcsolódóan a donor anyatej adományozásáról és igényléséről, valamint az anyatej adományozásához elengedhetetlen vizsgálatokról, az ahhoz kapcsolódó védőnői feladatokról is szó esett. Az előadások után a védőnők egymással oszthatták meg az egyes témákhoz kapcsolódó gondolataikat és az ellátás fejlesztésére vonatkozó javaslataikat.

Továbbképzés a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában

Harmadik alkalommal rendeztek védőnői szakmai napot a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában a Baranya vármegyében dolgozó védőnők számára a kollegiális mentor védőnők, „Testi-lelki elváltozások diagnosztizálása, kezelése, megelőzése, középpontban a gerincbetegségek” címmel.

Az akkreditált továbbképzés központi témája a gyermekkori gerincbetegségek szűrése, az iskolaegészségügyi gerinc-vizsgálat, a felnőttkori discopathia iskolai megelőzése valamint a köznevelési intézmények részére előírt teljeskörű iskolai egészségfejlesztés (TIE) pedagógusok által végzendő tevékenységek voltak. A résztvevők megismerték szakterületek védőnői segítésének lehetőségeit és a jogszabályi környezetet is. A szakmai nap kiemelt előadója Dr. Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója volt.

A szakmai programon a védőnők mellett gyógytornászok és egy iskolaorvos is részt vett. A nagy érdeklődés mellett megtartott rendezvényen a résztvevők új szakmai ismeretekre és a gyakorlatban is alkalmazható tudásra tettek szert, amelyet a napi munkájuk során sikerrel alkalmazhatnak majd. A szakmai nap Angyal Magdolna, Dr. Kárpáti Csaba, Schmellerné Gúhr Gyöngyi, Soósné Ludvig Ágnes, és Süle Szilvia mentor védőnők szervezésében valósult meg.

Forrás, fotó: Kollegiális Védőnői Mentorok