A tüdőgyógyászat sok évig elfeledett szakma volt, de miután az egyik leggyakoribb halálokok közé tartoznak a tüdőeredetű megbetegedések, fontos, hogy az intézet meg tudjon felelni a jövő kihívásainak a gyógyításban – mondta el Tóth László, az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben. A 420 milliós kormányzati támogatással megvalósuló szimulációs oktatólabor átadásán kiemelte azt is: a betegellátás egyik fontos feltétele a gyakorlati képzés, a továbbképzés szinten tartása, és egy országos intézetnek kiemelt szerepe van abban, hogy teret adjon az elengedhetetlen gyakorlati tudás megszerzésének, fejlesztésének.

Bogos Krisztina, az OKPI főigazgatója mérföldkőnek nevezve a skill labor átadását, amelynek kialakítására egy használaton kívüli, 260 négyzetméteres épületet hoztak rendbe és szereltek fel a legmodernebb eszközökkel, például endoszkópos és ultrahangszimulátorral, laparoszkópos vagy bronchoscop berendezéssel.

Demény Ádám, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság főigazgatója továbbá kiemelte, hogy az Egészséges Budapest program révén az állam hazai forrást biztosított a főváros és a közép-magyarországi régió egészségügyi fejlesztésére. Tájékoztatása szerint az OKPI-ban nyolc épületben hárommilliárd forint értékben történtek fejlesztések, és tizenötezer négyzetméter újult meg.

Forrás, fotó: Magyar Nemzet