A Mezőföld Természetfotó Egyesület tagjainak alkotásaiból, „A mi világunk 2023″ címmel nyílt tárlatot dr. Almási István főorvos, orvosigazgató-helyettes, a Mezőföld Természetfotó Egyesület elnöke és dr. Horváth Kálmán, Tolna vármegye főispánja nyitották meg. A programot megtisztelte jelenlétével Dr. Pátri Eszter vármegyei tiszti főorvos, a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának főosztályvezetője is.

Dr. Almási István előadásában kiemelte, a kórháznak a betegek gyógyításán túl egyik fő célja, hogy felhívja a figyelmet az élet pozitívumaira, táplálja a jóra és szépre való igényt. Erre ad jó lehetőséget a kiállítás, amelynek képei között számos Tolna vármegyei vonatkozásút találunk, hiszen az alkotók többsége itt él és dolgozik. A főorvos rámutatott, nem véletlen, hogy a természetfotósok előszeretettel választják vármegyénket, itt ugyanis számtalan vonzó témát kaphatnak lencsevégre, a mikrovilágtól a nagyvadakig.

Dr. Horváth Kálmán köszöntőjében megerősítette a főorvos úr szavait. Hangsúlyozta, hogy Tolna vármegye nemcsak a természeti adottságok miatt „istenáldotta hely”, hanem az itt élő és alkotó tehetségk révén is, akik csodálatos művészi képeket készítenek. –  Becsüljük meg azt, amit ezeken a fotókon láthatunk és gonddal óvjuk természetes környezetünket, mert kevés esélyünk van rá, hogy ezek a szépségek változatlanul megmaradnak utódaink számára – fogalmazott a főispán.

Ezt követően egy váratlan, meglepetésszerű díjátadóval folytatódott a kiállításmegnyitó. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megalakulásának 50. évfordulója alkalmából, dr. Almási István eddigi aktív és eredményes madarász, természetvédő, illetve természetfotós munkáját egy díszoklevél és egy jubileumi kitűző átadásával köszönte meg kollégája, dr. Kis Ernő főorvos, az MME szekszárdi csoportjának titkára.

A hangulatos rendezvény színvonalát Radó Bertalan, a Baka István Általános Iskola 6. osztályos tanulója, a Csizmazia Alapítvány mentoráltja, az idei Hollós László Természetismereti Versmondó Verseny felső tagozatos kategóriájának győztese versmondással, Régi Emese, a Garay János Gimnázium 11. osztályos diákja, a Liszt Ferenc Zeneiskola növendéke pedig gitármuzsikával emelte.

A kiállítást az egyesület tagjainak további képeiből összeállított diaporáma-vetítés zárta.

„A mi világunk 2023″ természetfotó kiállítást a következő hónapokban bárki megtekintheti a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház igazgatósági épületének emeletén, hétfőtől-csütörtökig 8 -15:30 pénteken 8 – 13:30 ig.

Kiállító fotósok: Dr. Almási istván, Dr. Somorácz Áron, Dr. Somorácz György, Fabó Ferenc, Fabóné Bíró Ágnes, Farkas Sándor, Frigyer Szilvia, Klép Sándor, Kovács Sándor, Krizák István, Oszkó Ferenc, Szűcs Boldizsár.

 

 

Fotó: Tolna Vármegyei Balassa János Kórház, forrás: Fotó: Retkes Tamás, Tolna Vármegyei Balassa János Kórház