„Megvédjük a gyermekeinket!" – írta Nacsa Lőrinc a Facebookon. Közölte, aggasztó méreteket öltött Magyarországon a fiatalok energiaital-fogyasztása. Egy felmérés szerint 78 százalékuk fogyaszt energiaitalt, és minden ötödik 10–14 éves gyerek rendszeresen iszik energiaitalt reggelire.
„A magyar fiatalok egészségének megőrzése közös ügyünk” – hangsúlyozta Nacsa, és kérte képviselőtársait, hogy pártpolitikai hovatartozástól függetlenül támogassák a javaslatot.
Az energiaital-forgalmazás szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznának, mint azokra, akik az alkohol, a dohánytermék, illetve a szexuális termék értékesítésének szabályait szegik meg.
A 18 év alattiak között folyamatosan nő az energiaitalt fogyasztók aránya. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz 2011. november 1-je óta 500 bejelentés érkezett rosszullétekről, kellemetlen tünetekről. Ezek 26 százaléka lányokat, 74 százaléka fiúkat érintett, az esetek 74 százalékában 18 év alatti fiatal lett rosszul, többnyire 15-16 évesek. A fogyasztás színhelyeként 40 százalékban az otthont, 23 százalékban az iskolát, 8 százalékban szórakozóhelyet jelöltek meg.
A Magyar Kardiológusok Társasága, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakértői szerint komoly veszély a fiatalok túlzott energiaital-fogyasztása.
A Gyermekkardiológusok Európai Társasága szeretné elérni, hogy a kiskorúaknak Európa-szerte megtiltsák az energiaitalok árusítását.

 

Forrás: 24 óra
Kép: Freepik