A több, mint 900 érdeklődőt vonzó programsorozat egyedülálló összefogással, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóság szakmai védnöksége mellett, az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány, a Felelősen Magadért Egyesület, a Dr. Kőrösi Tamás Alapítvány és a KétIgen Alapítvány együttműködésével valósult meg.

Magyarországon minden 6. pár küzd termékenységi problémával, túlzás nélkül mondhatjuk tehát, hogy a meddőség mára népbetegség. Éppen ezért kiemelt jelentőségű a gyermekvállalás előtt álló Z generáció megszólítása és termékenységtudatosságának erősítése. Ezzel a céllal hallgathattak meg a reproduktív egészséggel foglalkozó előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket az érdeklődők az országos edukációs rendezvénysorozat állomásain, Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Pécsen és Győrben. A roadshow témáit a szervezők úgy állították össze, hogy azok mentén a fiatalok számára átadhatók legyenek a legfontosabb termékenységgel kapcsolatos ismeretek, továbbá minden helyszínen más témát helyeztek fókuszba a szervezők.

Budapest fő témája a termékenység és a párkapcsolat volt, Debrecené a leggyakoribb meddőséggel kapcsolatos tévhitek, Szegedé az asszisztált reprodukciós lehetőségek, Miskolcé az étkezés szerepe, Pécsé az endometriózis, Győré pedig az életkor és termékenység kapcsolata.

A roadshow-helyszíneken a résztvevők nem csupán érdekes információkat tudhattak meg az előadóktól, de lehetőségük volt kérdezni is a szakemberektől. A kérdések számából egyértelműen látszott, hogy a fiatalok érdeklődnek a téma iránt és szívesen tájékozódnak saját termékenységükkel kapcsolatban.

A nemzetközi múlttal is rendelkező, egyedülálló kezdeményezés szakmai zárókonferenciával ért véget, immár kimondottan a meddőséggel érintettek és a szakemberek számára. A fővárosban megrendezett Termékenységtudatosság Napját Dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár és Dr. Vesztergom Dóra, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóság igazgatója nyitotta meg. A nap folyamán az érdeklődők tíz előadást hallgathattak szakmájukban elismert szakértőktől: szó esett a mikrobiom és termékenység kapcsolatáról, a női és férfi meddőségi kivizsgálási lehetőségekről, a párkapcsolat megőrzésének és a pszichés támogatás fontosságáról, a gyakori tévhitekről, illetve az endometriózisról. A napot egy kerekasztal beszélgetés zárta, ahol a hallgatóság kérdéseit válaszolták meg a szakemberek.

A következő hetekben a Humánreprodukciós Igazgatóság vagyottgyermekekert.hu oldalán és YouTube csatornáján folyamatosan elérhetők az egyes helyszíneken készült felvételek és összefoglalók.