A Pólus-projekt keretében felépített új onkológiai részleget a legmodernebb sugárterápiás eszközökkel szerelték fel. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta, a bruttó 1,8 milliárd forintos fejlesztéssel 21. századi színvonalú betegellátás válik elérhetővé a kórházban.

A kórház két új lineáris gyorsító tervezőrendszere, a dizometriai sugárzásmérő berendezések és a testüregi besugárzáshoz használatos brachyterápiás eszközök egyaránt pontosabb, az élő szöveteket jelentősen kímélő kezeléseket tesznek lehetővé. Az új CT-szimulátor a diagnosztizálás területén teremt jelentős előrelépést. A korszerű információs hálózati rendszer pedig szinte teljesen megakadályozza majd az esetleges emberi figyelmetlenségből adódható hibalehetőségeket.

A gépek telepítése és tesztüzeme után hamarosan elkezdődhetnek a sugárterápiás kezelések is - tette hozzá a főigazgató. A nyíregyházi kórházban évente 1000-1200 új beteget látnak el a csaknem 400 visszatérő, folyamatos kezelésben részesülő páciens mellett. 

Az intézmény 14,5 milliárd forint értékű tömbkórház-projektjének állásáról szólva Adorján Gusztáv az MTI kérdésére elmondta, a munkálatok várhatóan október végén, november elején fejeződnek be. 

A gyermekosztály számára új tömböt építettek fel - a régi épületének helyén kétszintes parkolót hoznak létre -, és épül már az új sürgősségi betegellátó centrum is - ismertette.

Forrás: MTI