Az elmúlt évtizedekben az orvostudomány szinte minden területén tért hódított a fejlett technológia alkalmazása, így egyes diszciplinákban megjelentek a robotok is. Az akut stroke-ellátásban nagy előrelépés volt a rekanalizációs eljárások bevezetése. Eredményesebbé vált a gerincvelősérültek és baleseti agysérültek akut ellátása is. Mindezek ellenére jelentős számú beteg továbbra is több-kevesebb funkciózavarral kerül ki az akut kezelést végző osztályokról. Az ő további javulásuk és társadalomba történő visszailleszkedésük a rehabilitáció eredményességén múlik.

Az EFOP-1.8.26-23-2023-00002 „Az egészségi állapot helyreállításához szükséges modern feltételek biztosítása” elnevezésű projekt 1337 db magas színvonalú rehabilitációs eszköz − többek között fejlett technológián alapuló, robot asszisztált, komputerizált interaktív terápiás eszközök, ezen felül hidroterápiás, fizikoterápiás valamint végtagmozgató eszközök − beszerzésével járult hozzá a következményes mozgásszervi betegségek rehabilitációjának fejlesztéséhez 54 intézmény 83 telephelyén. 

A projekt megvalósítása során az Országos Kórházi Főigazgatóság irányításával, az Országos Mozgásszervi Intézet szakmai együttműködésével sor került 9 rehabilitációs centrum létrehozására, meglévő rehabilitációs osztályok fejlesztésére valamint 6 db szakmai eljárási protokoll kidolgozására. A meghatározott szakmai irányelvek célja az egyes fejlett technológián alapuló eljárások alapvető jellemzőinek, indikációinak ismertetése, különös tekintettel a rehabilitációs programba való beépítésük módjára és az egyéb terápiás módszerekkel való összehangolásra.

 

  1. Alsó végtagi interaktív eszközzel végzett terápia - speciális kiegészítő rehabilitációs program, amely virtuális környezetet teremt a járás újratanulása érdekében, ezáltal növelhető a feladatspecifikusság és könnyebben szimulálhatók mindennapi tevékenységek.

 

  1. Alsó végtagi robotterápia - a rehabilitáció korai fázisában alkalmazható fejlett technológiai program. Segíti és támogatja a betegek vertikalizációját illetve a járás előkészítését biztonságos környezetben, szükség szerinti mértékű robotos rásegítéssel.

 

  1. Egyensúly fejlesztő tréning interaktív eszközzel - speciális terápiás megközelítés, célja a betegek egyensúlyozó képességének fejlesztése. Az eszköz interaktív platformon alapul.

 

  1. Exoskeletonnal történő (robotos) járásgyakorlás - a testen viselhető exoskeleton egy külső váz, amely a beteget támogatja és segíti a járást. Alkalmazásával lehetőség nyílik a járásminták és a járásképesség célzott fejlesztésére.

 

  1. Felső végtagi interaktív eszközzel végzett terápia - segítik a mozgáskoordinációt és az izomerőt fejleszteni, ezáltal elősegítik a betegek rehabilitációját. A terápia során a betegek személyre szabottan fejleszthetik az érintett végtagokat, javítva a funkciókat és a mindennapi tevékenységekben való önállóságot.

 

  1. Felső végtagi robotterápia - támogatják a beteget a különböző terápiás feladatok és gyakorlatok elvégzésében, ezáltal a fejlett technológia lehetővé teszi a mozgásuk precíz és fokozatos fejlesztését.

A fejlesztés jelentősen hozzájárul a rehabilitációs ellátásban részesülők munkaképességének, életminőségének javulásához, a szakellátás tehermentesítéséhez és a kórházi ápolási napok számának csökkentéséhez. Javul a lakosság számára nyújtott ellátások minősége és hozzáférhetősége, csökken a területi elérhetőségben tapasztalható különbség. A fejlett technológián alapuló eszközpark kialakításával, országos lefedettséggel, a lakosság teljes körében elérhetővé vált a stroke utáni, a gerincvelősérült, a baleseti agysérült betegek teljes körű rehabilitációs ellátása.

A fejlesztés az EFOP-1.8.26-23-2023-00002 „Az egészségi állapot helyreállításához szükséges modern feltételek biztosítása” elnevezésű projektben, a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg, 10,210 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból.