Évente kettőezer, azaz a 17 év alatt összesen 34 ezer vizsgálatot készítettek a zalaegerszegi egészségügyi intézmény kardiológiai osztályán. Éppen ezért szükséges volt a modernizálás, ami egyben a helyiség felújítását is jelentette, mondta elöljáróban dr. Gasztonyi Beáta főigazgató.

Megbízható, korszerű röntgenkészülék a kardiológiai osztályon

Az idén harmincesztendős kardiológia osztály értékes és műszakilag megbízható „ajándékot” kapott.

- A kardiológiai és a szívsebészeti osztály az elmúlt három évtizedben szakmai előrelépésünk egyik fő területe. Az osztályon a legmagasabb szinten végzik a betegellátást, s az elmúlt években több olyan fejlesztés történt, ami az egyetemi klinikákat követően Zalaegerszegen valósult meg először. Ám amiben igazán úttörők vagyunk, az a kardiológia osztályon a 24 órás betegellátás bevezetése – tájékoztatott dr. Gasztonyi Beáta.

1994-ben, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház korábbi III. Belgyógyászati Osztályából alakult meg az önálló Kardiológia Osztály. Az első osztályvezető főorvos dr. Mezey Béla volt, aki 2001-ig töltötte be ezt a pozíciót. 2001-től napjainkig dr. Lupkovics Géza  osztályvezető főorvos irányításával dolgozik az osztály. 1996-tól működik szívkatéteres laboratórium az osztályon, ahol diagnosztikus szívkatéterezések és koszorúér-tágítások történnek. 1997-ben kezdtük el az országban elsőként rendszeresen az akut infarktus miatt jövő betegek koszorúér-tágítását. 1999-től szervezett STEMI ellátás van. A Kardiológia Osztály fő feladata a szívbetegségek diagnosztizálása és kezelése. Betegeink nagy többsége szívkoszorúér beteg (szívinfarktuson átesett beteg), de jelentős számban kezelünk szívelégtelenség és szívritmuszavar miatt is betegeket. 2005 óta végzünk elektrofiziológiai vizsgálatokat, 2007-től pacemaker beültetéseket.

A kardiológiai vizsgálatoknak, beavatkozásoknak köszönhetően felére csökkent a szívinfarktusok számra

Videófelvétellel szemléltette dr. Lupkovics Géza orvosigazgató, kardiológiai osztályvezető főorvos a berendezés működését, s mint elmondta, az új angiográfiás röntgenkészülék lényegesen jobb, precízebb képeket alkot a szívkoszorúerekről, ugyanis aberendezés számítógépes és képelemző szoftverei jóval korszerűbbek, mint az előzőé. A vizsgálat során döntenek arról, hogy bypassműtétre, szívsebészetre küldjék a pácienst, vagy helyben értágítást végezzenek, esetleg gyógyszeres kezelést javasoljanak. Dr. Lupkovics Géza orvosigazgató az új katéteres röntgen-készülék működését mutatja Zalaegerszegen, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház tanácstermében.

- Az elmúlt évek adatai azt mutatják, hogy a kardiológiai beavatkozásoknak, vizsgálatoknak köszönhetően ugrásszerűen, azaz évi 60-80 ezerről felére csökkent a szívinfarktusok, valamint az infarktus követő egy éven belül a halálozások száma Magyarországon. A kardiológia az a terület, ami az infarktus, a szívelégtelenség, a koszorúér betegségek kezelése során nagy számban növeli a túlélési esélyt, javítja az életminőséget – tette hozzá az orvosigazgató.

Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő az elmúlt időszak kórházi eszközfejlesztéseit ismertette, s elismerően szóltak a intézményben folyó minőségi, szakmai munkáról.

 

Forrás, zaol.hu, fotó: Pezzetta Umberto