A balatonfüredi Állami Szívkórház az Új Széchenyi Terv keretében összesen 426 572 437 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a kardiológiai ellátás javítására, eszközfejlesztésre. A beruházás az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatással valósult meg - áll a kórház közleményében.

A kórház a kardiológiai rehabilitációt országos feladatként, az aktív kardiológiai tevékenységet regionális feladatként, az ambuláns kardiológiát lokális feladatként látja el. Tekintettel arra, hogy a hazai mortalitási statisztika alapján a leggyakoribb halálozási oknak a szív- és érrendszeri betegségek tekinthetők, a kórház feladatvállalása országos szinten kimagaslónak és egyedülállónak számít, így infrastrukturális fejlesztése keretében az eszközállomány folyamatos korszerűsítése elengedhetetlen az aktív kardiológiai ellátás színvonalának folyamatos fenntartása és fejlesztése érdekében.

Az optimális működés feltételeit biztosító eszközállomány fejlesztése és az alapinfrastruktúra korszerűsítését az elmúlt években, számos esetben saját forrásból finanszírozták, ezen fejlesztések támogatásával, a befektetett források felszabadításával azonban a költséghatékony működés a jövőben is biztosíthatóvá válik, melynek keretében újabb elavult eszközök cseréje valósulhat meg.

A legfőbb indoka, hogy a folyamatos modernizációnak köszönhetően nagymértékben javítható a terápiás hatékonyság (halálozás csökkentése, életminőség javítása) mind az akut, mind a krónikus betegek ellátásában, a megfelelő beteg elhelyezési körülmények jelentősen befolyásolják a rehabilitációs folyamatokat.

Az eszközpark átfogó korszerűsítésével tovább javítható a diagnosztikus tevékenység, a modern eszközök használatával csökkennek a karbantartási költségek, így a fejlesztéssel érintett szakmák vonatkozásában nemcsak a műszerek átlagéletkora csökken, hanem a hosszú távú fenntartható működés további financiális keretei és feltételei is biztosíthatóvá váltak. - írják.
A projekt megvalósításának időszaka 2010. november 30-tól 2015. december 31-ig tartott.

Forrás: Weborvos