A több mint húszéves, analóg röntgengépek helyett hamarosan új, digitális műszerek kerülnek a Szent Margit Kórházba. A 221 és félmillió forintos beruházást az intézmény az Európai Unió támogatásából fedezi. Az új energiatakarékos röntgenberendezések kisebb sugárterhelést jelentenek a betegekre és a dolgozókra egyaránt, valamint a környezetet sem terhelik a veszélyes hulladéknak számító röntgenfilmmel. Emellett segíteni fogják a kórházak közötti elektronikus adattovábbítás rendszerének kialakítását is.

A cserét az indokolta, hogy az évente több mint húszezer vizsgálatot végző, és több száz daganatos megbetegedést diagnosztizáló kórház röntgenfelvétel-átvilágítója már egy éve javíthatatlanul elromlott, és a felvételi berendezések is amortizálódtak. A digitális technológiára történő átállással viszont nemcsak megszűnik a röntgenfilm és a vegyszerek használata, de egyszerűsödik a felvételek archiválása és továbbítása is, és mindenekelőtt könnyebben és pontosabban diagnosztizálhatóvá válnak a Magyarországon vezető halálozási oknak számító daganatos megbetegedések. Emellett felgyorsulnak a vizsgálatok, rövidül az előjegyzési idő, a modern berendezések alkalmazása pedig kisebb fajlagos energiaköltséget jelent majd a kórház számára.

A KSH adatai szerint az elmúlt 15 évben 32-34 ezer magyar halt meg évente daganatos megbetegedések következtében, és a rák egyre jelentősebb haláloknak számít. Az első számú, egyben a legveszélyesebb rosszindulatú daganatok közé a légcső, a hörgő és a tüdő tumorai tartoznak. A Szent Margit Kórház új röntgengépeivel a tüdő mellett az emésztőrendszer daganatos megbetegedéseit, a degeneratív tüdőbetegségeket (emphysema, COPD, fibrosis), a szív- és érrendszeri betegségek közül pedig a keringési elégtelenséget lehet majd diagnosztizálni és követni.

A Szent Margit Kórház

A Bécsi úti Szent Margit Kórházat 1897-ben alapították, 2013. január 1-jétől pedig ismét önálló intézményként működik. A kórház egyszerre kíván építeni az alapítása óta eltelt több mint 118 év tapasztalatára, és próbál megfelelni a XXI. század kihívásainak, és fontos szerepet tölt be Budapest, Óbuda-Békásmegyer és a térség egészségügyi ellátásában. A kórház szoros együttműködésre törekszik a tulajdonosi jogokat gyakorló minisztériummal, a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központtal éppúgy, mint az ellátási területéhez tartozó önkormányzatokkal és az Észak-közép-magyarországi Térség egészségügyi intézményeivel, valamint a Szent Margit Rendelőintézettel. A Szent Margit Kórház 256 aktív és 200 krónikus, rehabilitációs ággyal, 31 szakambulanciával és szakrendeléssel rendelkezik, folyamatosan bővülő szolgáltatásokkal, fejlesztésekkel igyekszik még színvonalasabbá tenni az intézményben folyó szakmai munkát.

Forrás: Zetapress.hu