Mint már korábban hírt adtunk róla, a mintegy 2890 m2-es létesítmény az „Aktív fekvő betegellátás forma kiváltása az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésével" című EFOP-2.2.0-16-2016-00004 azonosítószámú projekt közel 11 milliárd forintos országos hálózat fejlesztésének részeként történt.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság által megvalósított fejlesztés keretében egyedülálló zöldmezős beruházás valósult meg a kecskeméti, Nyíri úti telephelyen. Az új épületben három műtő,19 betegszoba 36 férőhellyel, és számos kiszolgáló helyiség található. A beruházáshoz közmű, kert, parkoló, út és járdaépítés is kapcsolódott.

Az országos hálózat kiépítése során 17 fekvőbeteg-ellátó intézmény 19 helyszínén önálló, egynapos sebészeti részlegek kialakítása valósul meg 15 helyszínen kivitelezéssel, 18 helyszínen eszközbeszerzéssel. A projekt kidolgozta az egynapos sebészet betegút ellátás-szervezési és szakmai ellátás-szervezési irányelveit, valamint infrastrukturális és gép-műszer fejlesztést hajtott végre.

A most átadott komplexum azért nagy előrelépés, mert a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórházban jelenleg is közel 1000 műtétet végeznek el havonta egynapos sebészeti ellátás keretén belül, mely eddig részben az aktív fekvőbeteg-ellátást, illetve annak műtőkapacitását terhelte. Az új épületben az első beavatkozás 2023. április 4-én történt.

Lengyel László, az egészségügy finanszírozásáért és fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az átadóünnepség tökéletesen illeszkedik a kórház történetéhez: egy újabb lépés, mellyel az intézmény hatékonyabbá és korszerűbbé válik, hiszen az egynapos sebészeti eljárások sok szakterületen váltják ki a hagyományos fekvőbeteg-ellátásokat, és nyújtanak biztonságosabb, korszerűbb és gyorsabb gyógyulást az emberek számára. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy az átadás nem önálló esemény, hanem egy, az egynapos sebészeti hálózat komplex folyamatának része.

Gerencsér Andrea, az Országos Kórházi Főigazgatóság ápolásügyi koordinációs igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy már 1993-ban elindultak az egynapos sebészeti ellátások. Az elmúlt 20 év tapasztalataiból látható, hogy itt sokkal nagyobb a mozgástér a műtétek tervezett időpontjának meghatározásában, kevesebb a fájdalom, kisebb a komplikáció esélye.

Dr. Gondos Miklós főigazgató elmondta, hogy az egy hónapos tesztüzem tapasztalatai alapján elmondható, hogy jól működik az új egynapos sebészet, és e beavatkozási mód fontosságát hangsúlyozta a várólisták csökkentésének vonatkozásában. Hozzátette, hogy a sebészet fejlődésével folyamatosan bővül azon beavatkozások köre, melyek egynapos keretek között elvégezhetők.

A köszöntők után a felszólalók elvágták a nemzetiszín szalagot, majd a főigazgató és az egység vezetője, dr. Horváth Zsolt orvosigazgató körbevezette az épületben a jelenlévőket.

Az eseményen a kórház Medrigál kórusa működött közre, és mások mellett jelen volt dr. Salacz László, dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

Az átadó ünnepségről a baon.hu készített összefoglalót.

Forrás: keol.hu, Petőfi Népe, fotó: keol.hu