Tájékoztató a „TIOP-2.3.2 maradó résztermékei” szakmai konferenciáról  (2015.02.26.)

Szűk körű szakmai konferencián mutatta be eredményeit a TIOP-2.3.2 projekt. Informatikai fejlesztéseknél mindig nehéz a kézzelfogható eredmények bemutatása, hiszen a munka java egy olyan intenzív, időigényes és aprólékos fejlesztői alkotás, aminek elméleti, majd rendszerszintű kivitelezése virtuális megközelítést igényel.


Nagy öröm tehát, amikor egy ilyen fejlesztés elér arra a pontra, hogy maradó résztermékei között már nemcsak elméletben megfogható eredmények, hanem mindenki számára látható, használható rendszerek is megmutathatóak. A magyar e-Egészségügy új alapjait nyújtó Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT) kapcsolódó ágazati portál működő pilotjának elkészítése mérföldkőnek tekinthető a TIOP-2.3.2 projekt életében.

A szakmai konferenciát Szabó Bálint, a TIOP-2.3.2 projekt szakmai vezetője nyitotta meg, aki szemléletes előadásában ismertette a meghívott konzorciumi tagok képviselőivel, a szakmai munkában aktív szerepet vállaló szakemberekkel, projekttagokkal és a szakmai munkához kapcsolódó más projektek képviselőivel, a TIOP-2.3.2 projekt aktuális helyzetét. Kiemelte a szoros együttműködés szerepét és fontosságát, ami záloga a projekt augusztus 31-ei zárásának. Nem rejtette véka alá, hogy addig még kemény munka vár minden érintettre. Bemutatta az EESZT-hez kapcsolódó fejlesztések aktuális állását, és előre vetítette a közeljövőben megvalósuló további elemeket.

Laczkovich Alexandra, mint a TIOP-2.3.2 projekt IT alprojekt vezetője, minden jelenlevőnek bemutatta az elkészült ágazati portál pilotot, amit használat közben szemléltetett Kottek Krisztián segítségével. Az ágazati portál funkcióinak és dizájnjának bemutatása mellett említést tett a portálon megjelenített ágazati folyamatmodellekről is.
Ezekről a folyamatmodellekről a következő előadó, Bálint Ákos, a Hyperteam részéről beszélt bővebben átfogó képet nyújtva az egészségügy egészét lefedő folyamat-modellekről, melyeket a TIOP-2.3.2 pilotjában, a MEGA rendszerrel készítettek el. Ezek a folyamatmodellek állandó frissítéssel és aktualizálással lesznek elérhetőek az ágazati portálon.

Az előadások sorát Sas Tibor zárta, aki a TIOP-2.3.1 projekt szakmai vezetőjeként bemutatta az e-Fin rendszert, amely az EESZT-hez kapcsolódó, működőképes fejlesztés. Ügyfélkapus belépéssel itt már nemcsak elérhetővé válik bárki számára saját egészségügyi ellátásainak listája, de megtekinthetővé válnak azok a dokumentumok, leletek, amelyek a vizsgálatok, ellátások alkalmával az egészségügyi intézményekben részükre készültek.
A sikeres bemutató sok új és hasznos információval bővítette a projekt szakmai munkájában résztvevő meghívott vendég ismereteit.