Projekt összefoglalása
 A projektnek köszönhetően 17 fekvőbeteg-ellátó intézmény 19 helyszínén önálló, multidiszciplináris, legalább négy szakmát érintő egynapos sebészeti részlegek kialakítása/fejlesztése valósult meg az egynapos sebészeti részlegek országos hálózatában. Az egynapos sebészet betegút ellátás-szervezési és szakmai ellátás-szervezési irányelveinek kidolgozása mellett infrastrukturális és gép-műszer fejlesztés zajlott a projekt 2017. februári indulása és 2023. decemberi zárása között A szakmai, infrastrukturális és eszközfejlesztések eredményeképpen lerövidült a kórházban eltöltött idő, és jelentősen csökkenthető a kórházi fertőzések száma.
 
Projekt tartalmának bemutatása
A betegellátás során egyre jelentősebb igényként merül fel, hogy az orvostudomány modern szakmai és technikai eszközeinek felhasználásával tudják a betegek igénybe venni az egészségügyi ellátást, és minél hamarabb vissza tudjanak térni a munka világába. A technológia rohamos fejlődésének, a műszeriparnak, valamint az anyag-kutatásoknak köszönhető minimál invazív eljárások és modern műtéti feltételek lehetőséget adnak erre. A minimál invazív sebészet és az új aneszteziológiai technológiák eredményeként az egynapos beavatkozások száma növekedett, ami lecsökkentette a kórházban tartózkodás szükséges idejét, kevesebb komplikációt és gyorsabb gyógyulást eredményezett. További előnye, hogy nem szükséges a beteget költséges aktív kórházi ágyon fektetni.
Az egynapos sebészet olyan speciális, többnapos kórházi kezelést kiváltó ellátás, amely – a kórházi ellátáshoz hasonló körülményeknek megfelelő, a beavatkozást végző egészségügyi intézményben – 24 óránál rövidebb ellátási időt igényel.
 
A projekt célja
  • Rövidebb kórházi tartózkodás, ennek eredményeként az aktív ellátás kapacitás szükségletének csökkenése, a magas költségigényű műtéti eszközök kihasználtságának növelése.
  • Humánerőforrás igény csökkenése.
  • Multidiszciplináris egynapos egységek kialakítása a szakmai paletta bővítésével, a méretgazdaságossági szempontok teljesülésének, illetve az ellátáshoz való egyenlő hozzáférés javítása érdekében.
  • A szociális és ápolási okok miatt jelenleg aktív ellátásban ellátott betegek arányának csökkentése, ezzel egyidejűleg az egynapos ellátás preferálása.
  • Az egynapos ellátás társadalmi elfogadottságának növelése, továbbá az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók teljes körű tájékoztatása, képzése az egynapos ellátásra vonatkozóan.
  • Az egynapos ellátások minőségének javítása, a betegbiztonsági kockázatok csökkentése.

A projekt megvalósítási helyszínei

1. Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház, 6000 Kecskemét, Nyíri út 38.
2. Bajai Szent Rókus Kórház, 6500 Baja, Rókus utca 10.
3. Békés Vármegyei Központi Kórház, 5700 Gyula Semmelweis u. 1.
4. Békés Vármegyei Központi Kórház, 5600 Békéscsaba, Gyulai út 18.
5. Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, 3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76.
6. Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, 8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 3.
7. Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház, 9023 Győr, Vasvári Pál utca 2-4.
8. Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet, 3300 Eger, Széchenyi u. 27-29.
9. Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet, 5000 Szolnok, Tószegi út 21.
10. Komárom-Esztergom Vármegyei Szent Borbála Kórház , 2800 Tatabánya, Dózsa György út 77.
11. Nógrád Vármegyei Szent Lázár Megyei Kórház, 3100 Salgótarján, Füleki út 54-56.
12. Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház, 7400 Kaposvár, Tallián Gyula utca 20-32.
13. Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet, 9400 Sopron, Győri utca 15.
14. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház, 4400 Nyíregyháza, Szent István utca 68.
15. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház, 4700 Mátészalka, Kórház utca 2-4.
16. Tolna Vármegyei Balassa János Kórház, 7100 Szekszárd, Béri Balogh Ádám utca 5-7.
17. Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, 9700 Szombathely, Markusovszky Lajos utca 5.
18. Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház, 8200 Veszprém, Kórház utca 1.
19. Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház, 8900 Zalaegerszeg, Zrínyi Miklós utca 1.

A projekt eredményei

  •  2018-ban elkészült egy egynapos sebészeti tankönyv „Az egynapos sebészet aktuális kérdései” címmel, amely a projekt képzéseihez kapcsolódóan, a tananyag könnyebb elsajátításához nyújt segítséget az egynapos ellátásban érintett orvosoknak és szakdolgozóknak.
  •  „Az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztési lehetőségei hazánkban” címmel elkészült az egynapos sebészeti ellátás finanszírozási modellje. A finanszírozási modell teret nyit egy lényegesen nagyobb lépéshez, amely a HBCS alapú egészségügyi finanszírozás reformjához vezethet, ezzel a hatékonyabb finanszírozási forma megfelelő környezetét teremtheti meg.
  • 2018. év végére a Betegút ellátás-szervezési, valamint az egynapos sebészet szakmai ellátás-szervezési ajánlások kidolgozása megtörtént.
  •  A 2018-2019. években az egynapos sebészethez kapcsolódó szemléletformáló képzések valósultak meg összesen 12 alkalommal, amelyen mindösszesen 202 fő egészségügyi dolgozó vett részt.
  • Az egynapos sebészeti ellátás monitorozására alkalmas informatikai adatgyűjtő-, elemző-, értékelő- és esetmenedzsment rendszer (betegmonitoring rendszer) fejlesztéséhez kapcsolódó rendszerterv készült.
  • Több mint 45 000 db orvostechnikai eszköz és gép-műszer került leszállításra a 19 megvalósítási helyszínre összesen nettó 7 871 048 925 Ft + ÁFA (bruttó 9 996 232 134 Ft) értékben. Az eszközök között műtői eszközök, sebészeti kéziműszerek, sebészeti motorok, műtői mobíliák, műtői röntgen képalkotó eszközök, szemészeti eszközök, aneszteziológiai és diagnosztikai eszközök szerepeltek.
  • 15 helyszín esetében (Székesfehérvár, Kaposvár, Tatabánya, Baja, Szolnok, Sopron, Szombathely, Győr, Veszprém, Nyíregyháza, Mátészalka, Kecskemét, Salgótarján, Zalaegerszeg, Miskolc) az infrastrukturális fejlesztések sikeresen lezárultak.
  • Infrastrukturális beruházással összesen 10 333 m2 érintett. 2 helyszínen építési engedélyezéshez kötött a beruházás, 2 helyszínen készült új építés (Kecskemét, Zalaegerszeg), összterülete 3316 m2, 13 helyszínen történt felújítás összesen 7017 m2-en.
  • 2020. év végéig a kivitelezéssel érintett helyszíneken a következő fejlesztések valósultak meg.
  • Baja: A felújítás az V. emeleten lévő sebészeti részleg átalakításával történt, 3 db két férőhelyes, illetve 1 db négy férőhelyes, új akadálymentes fürdőszobával ellátott kórterem, valamint egy nővérdolgozó és teakonyharész létesítésével. Méret: 204 m2
  • Mátészalka: A hotel-diagnosztikai tömb 4. és 5. emeletének nyugati szárnyában kaptak helyet a kórtermek, kiszolgáló egységek és orvosi szobák. A kivitelezés során egy 8 ágyból álló fektető részt létesítettünk. Méret: 492 m2

2021. év végéig az alábbi helyszíneken zárult a kivitelezés:

  • Győr: A felújítás és az átalakítás során a betegszobák, közlekedők, vizesblokkok és az ellátó helyiségek teljes felújítása, valamint 2 db műtő és kiszolgáló helyiségeinek újonnan történő kialakítása valósult meg. Méret: 580 m2.
  • Nyíregyháza: A kórház sebészeti tömbjének földszintjén kialakítottuk a műtőt és kiszolgáló helyiségeit, két önálló fürdőszobával rendelkező kórtermet és különböző kiszolgáló helyiségeket, valamint a központi műtőblokk 2. emeletén átalakítottuk a 12-es számú műtőt. Méret: 524 m2.
  • Salgótarján: A fektető részleg az A3 épület 3. emeletén meglévő, a korábban használaton kívüli osztály felújításával valósult meg. Minden kórteremhez önálló fürdő helyiség készült, az egyik kétágyas kórteremhez új akadálymentes fürdőszoba került kialakításra. A C épület IV. emeletén a korábban is üzemelő küretműtő került felújításra. A C épület V. emeletén a műtőblokkban lévő ébredőből műtőt alakítottunk ki, továbbá elkészültek a szükséges kiszolgáló helyiségek, előkészítő, bemosakodó, fehér- és zöld öltöző, zsilip helyiségek. Méret: 299 m2.
  • Székesfehérvár: A műtőblokkban a korábban használaton kívüli műtőhelyiség felújítása, valamint a teljes műtőblokk festése történt meg. A fektető részlegen minden kórteremhez önálló fürdő helyiség tartozik, melyek teljes szakipari, gépészeti és elektromos felújítása megtörtént. Egy betegszobához kapcsolódóan mozgássérült fürdőszobát alakítottak ki. Az egynapos ellátásba bevont helyiségeknél a fal és mennyezet festése, valamint a homlokzati nyílászárók felújítása, festése, mázolása valósult meg. Méret: 1 123 m2.
  • Szolnok: Az egynapos sebészeti műtő kialakítása a Sebészeti épület II. emeletén lévő, korábban szeptikus műtő átalakításával, felújításával és az új funkcióhoz szükséges felszerelések biztosításával történt. A műtővel azonos szinten egy 16 ágyas fektetőt létesítettünk, amelyben felnőtt és gyermekágyakat is elhelyeztünk. Méret: 741 m2.
  • Tatabánya: A helyiségek a felújítást megelőzően is jó általános műszaki állapotúak voltak. Az egyik ötágyas kórteremhez a meglévő fürdőhelyiség bővítésével új akadálymentes fürdőszobát alakítottunk ki. A felújítás során a 4. emeleti betegszobákban és közlekedőkben fal- és mennyezet festés, a terv szerinti helyeken padló- és falburkolat csere történt. Az L épület 1. emeleten lévő 12-es műtőnél nyílásszélesítés után új automata ajtók elhelyezése, tisztasági festés és az orvosigáz rendszer fejlesztése valósult meg. A „H” épület 1. emelet 3-as műtőben a mennyezeti statív kiépítéshez szükséges orvosi gázok meglévő rendszerről történő kiépítése és tisztasági festés történt. Méret: 554 m2.
  • Sopron: A felújítás során a 3. emeleti betegszobákban és közlekedőkben padlóburkolat csere valamint fal- és mennyezet festés történt. A 4. emeleten lévő jelenlegi nőgyógyászati műtőnél megvalósult a betegút és a személyzet útjának szétválasztása az alaprajzi elrendezés megváltoztatásával. A műtő kiszolgáló helyiségei teljesen megújultak. Méret: 335 m2.
  • Zalaegerszeg: Az egynapos sebészeti osztályt részben a meglévő főépület (Hotel épület) földszintjének nyugati szárnyában, ill. részben új épületrészben alakítottuk ki. A Hotel épület földszintjének nyugati szárnyában korábban rendelőként és váróként működött helyiségekben történt meg az egynapos sebészeti osztály kialakítása 10 ágyas osztályos zónával. Ehhez kapcsolódóan az új épületrészben egy új műtőblokk épült. Méret: 426 m2.
  • Szombathely: Az összesen 40 ágyas fektető részleget alakítottunk ki az egynapos sebészeti ellátás kiszolgálására két ápolási egységben a meglévő épületrészek felújításával. A sebészeti épület első emeletén 30 ágyas fektető egység valósult meg. A sebészeti tömb, műtőblokk épületének földszintjén a meglévő 8 ágyas fektető részleg + 2 ágy elhelyezésével 10 ágyas egységre való bővítés történt Méret: 720 m2.

2022. év végéig az alábbi helyszíneken zárult a kivitelezés:

  • Kaposvár: A régi sebészet épület II. emeletén elhelyezkedő jelenlegi Fül-orr-gégészeti osztály területének belső átalakításával és felújításával 4 db két ágyas és 1 db egy ágyas akadálymentes klimatizált fürdőszobás kórtermet, esetmenedzseri irodát, vizsgálót, férfi-, női műtős pihenőt és nővérdolgozó helyiséget alakítottunk ki. A jelenlegi két műtőből álló műtőblokkot és a csatlakozó műtői kiszolgáló helyiségeket is felújítottuk. Méret: 567 m2
  • Miskolc: A Központi Telephely (székhely) Sebészeti Épület tömb II. emelet Központi Műtő blokkjában lévő 3 helyiség kialakítása egynapos sebészeti funkció ellátására, 80 m2 területen.
  • Kecskemét: Egynapos sebészeti tömb építése 2890 nm-en, két szinten, valamint gépészeti szinten. A beruházás keretében megvalósult három műtő és kiszolgáló helyiségei, 19 db betegszoba összesen 36 férőhellyel, az egynapos sebészeti osztály kiszolgáló helyiségek, orvosi szobák, gasztroenterológiai részleg 3 db gasztroenterológiai vizsgálóval, 2 lift. A beruházáshoz közmű, kert, parkoló, út és járdaépítés is kapcsolódott.
  • Veszprém: Az elkülönített egység létrehozásához az egyes helyiségek funkciójának optimalizálásával megfelelő infrastruktúra került kialakításra. A felújított helyiségekben a meglévő korábbi padlóburkolat cseréje, tisztasági festése, ajtólapok cseréje megtörtént. Megtörtént a vizesblokkok teljes felújítása, az egyik betegszobához kapcsolódóan mozgássérült mosdót alakítottunk ki. Méret: 465 m2

2023. év végéig az alábbi helyszínen további kivitelezési munkálat zajlott:

  • Sopron: A III. épület földszintjén az Urológiai szakrendelők, adminisztrációs helyiség és betegöltözők belső felújítása elkészült. Az Urológiai osztály nővérszobái és egy vizsgálója megújult a III. épület III. emeletén. A III. épület IV. emeletén a Nőgyógyászat osztály folyosója, nővérhelyiségei és két kórterme került felújításra összesen 333 m2.
Rendezvényfilm: Egynapos sebészet

Fotóalbum: Nyitórendezvény

Eredménykommunikációs kiadvány

Tájékoztató füzet

Sajtóközlemény 2017.11.15.

Sajtóközlemény 2018.11.14.

Sajtóközlemény 2022.02.14.