Projekt tartalmának bemutatása: 

  • A projekt rendszerszintű, összehangolt beavatkozásokat valósít meg a mentális egészségügyi ellátórendszerben. A megvalósítás helyszínei a következő budapesti kórházak: Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet Nyírő-OPAI telephelye, Péterfy Kórház- Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet, Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet.
  • Brit mintát és módszertant alapul véve, teljesen új fekvőbeteg-ellátási formaként egy 30 ágyas, magas biztonsági fokozatú pszichiátriai egységet, ún. Biztonsági Pszichiátriát alakít ki az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet Nyírő-OPAI telephelyén. A beruházás tehermentesíti a pszichiátriai osztályokat és lehetővé válik a violens magatartású betegek azonnali elkülönítése a szigorú biztonsági standardoknak megfelelően.
  • Az alapvetően infrastrukturális fejlesztés mellett a projekt megvalósítási időszaka alatt a kompetens szakápolók, pszichiáterek, biztonsági személyzet felkészítése is megtörténik elméleti és gyakorlati képzésekben. 
  • Ugyancsak az OMIII pszichiátriai osztályán felújítási munkálatok történnek, valamint az addiktológiai ellátást szolgáló épületben is rekonstrukcióra kerül sor.
  • A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben gyermek- és serdülőpszichiátriai osztály részeként működő egysége átalakítása, illetve felújítása valósul meg. A Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet számára orvostechnikai, informatikai és egyéb betegellátáshoz szükséges eszközök beszerzése történik.

A projekt célja:
I. Biztonsági pszichiátriai részleg kialakítása:

  • Tehermentesíti a pszichiátriai osztályokat a szokásos kezelésekre nem reagáló agresszív betegektől.
  • Biztosítja a violens magatartású betegek azonnali elkülönítését, gyors és szakszerű diagnózis felállítását és adekvát kezelését.
  • Felszereltsége megfelel a szigorú biztonsági standardoknak. 

II. Pszichiátria és addiktológiai szakellátás minőségének és a hozzáférés javítása: 

  • Javulnak az infrastrukturális feltételek, csökkennek az ellátás színvonalát érintő egyenlőtlenségek.
  • Javulnak a kiemelkedően kedvezőtlen infrastrukturális körülmények között működő osztályok feltételei, komfortfokozata, többek között terápiás foglalkoztató helyiségek kialakításának köszönhetően.

A projekt eddigi eredményei:  

A projektben tervezett rendezvényekből 8 workshop került megrendezésre összesen 210 fő részvételével.

Az eddig eredményesen lefolytatott eszközbeszerzések eredményeként a Nyírő Gyula Kórház részére 964 db, a Péterfy Kórház részére pedig 1 107 db eszközök kerültek kiszállításra.

A magas biztonsági fokozatú pszichiátriai egység működéséhez, az emelt biztonsági fokozatú pszichiátriai osztály finanszírozását biztosító kodifikációs és jogszabály-módosító intézkedésekről szóló előterjesztés a projektben elkészült. 2023. július 17-én megjelent a Magyar Közlönyben „A Kormány 1282/2023. (VII. 17.) Korm. határozata az emelt biztonságú pszichiátriai osztály kialakítását biztosító intézkedésekről”.

A projekt vállalta, hogy a biztonsági pszichiátria személyzetének agresszió -, és konfliktuskezelési képzést szervez. A képzésben fejlesztőként és képzőként részt vevő kollégák: Kalász Krisztina, Ivánka Tibor, Dr. Gaszner Gábor, Csomós István, Bányász József. Az „Agresszió-, és konfliktuskezelési továbbképzés a biztonsági pszichiátria munkatársai részére” című SZTK-A-3384/2022 nyilvántartás számú szabadon választható elméleti továbbképzés sikeresen lezárult 2022.11.10-én. 52 szakápoló kapott pontigazolást 20 továbbképzési pontértékkel.

Az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet-Nyírő Gyula Kórházban tervezett új fekvőbeteg-ellátást biztosító, 30 + 2 ágyas magas biztonsági fokozatú pszichiátria épület megépítése, a műszaki átadás-átvétel és birtokbaadás megtörtént, a használatbavételi engedélyt megkaptuk. A vandálbiztos bútorok legyártása és beépítés megtörtént.
Szintén megvalósult a „D” épület Addiktológiai és a Pszichiátriai tömb épületének felújítása. A műszaki átadás-átvétel és birtokbaadás megtörtént, a használatbavételi engedélyt megkaptuk.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Gyermek- és Ifjúságpszichiátria részlegének felújításához szükséges kiviteli tervek, költségvetések, dokumentációk elkészültek.
A kivitelezésre vonatkozó eljárást eredményeként a nyertes ajánlattevővel szerződést megkötöttük, a munkaterület átadása megtörtént.

Eredménykommunikációs kiadvány

Rendezvényfilm: Pszichiátriai fejlesztések

Korábbi tartalmak:

Sajtóközlemény 2024.01.18.

Sajtóközlemény 2020.09.25.

Sajtóközlemény 2018.11.27.