A projekt tartalmának bemutatása
A projekt a következményes mozgásszervi betegségek rehabilitációjának a fejlesztését tűzte ki célul. A Központi Statisztikai Hivatal közzétett adatai alapján Magyarországon az agyi érkatasztrófa (stroke), mint az érrendszeri betegségek egyike, évtizedek óta a harmadik vezető halálok és a leggyakoribb következményes, átmeneti, tartós vagy egyes esetekben élethosszig tartó mozgáskorlátozottságot okozó betegség. Hazánkban az érintettek átlagéletkora 5-10 évvel alacsonyabb, mint a fejlett ipari országokban. Magyarországon évente hozzávetőleg 40 ezer stroke fordul elő.
A stroke, valamint az egyéb kórokokból kialakuló következményes mozgásszervi betegség nem csak a betegre, hanem közvetlen környezetére és a társadalomra is negatív kihatással bírnak, jelentősen terhelve az egészségügyi ellátó rendszert.
Tekintettel az aktív népesség számottevő érintettségére, a megelőzés mellett kiemelten fontos a szükséges rehabilitáció hatékonyságának fejlesztése, az egészségi állapot helyreállításához létfontosságú modern feltételek biztosítása. A rehabilitációs ellátások minőségét és az elérhető egészségjavulást jelentős mértékben befolyásolják az ellátásban használt orvostechnikai-, és ápolási eszközök.

A projekt célja 

  • igényfelmérést követően rehabilitációs centrumok létrehozása és a meglévő rehabilitációs osztályok fejlesztése országosan,
  • fenntartható, minőségi, magas színvonalú rehabilitációs, hidro-, és fizikoterápiás valamint végtagmozgató eszközök beszerzése, üzembe helyezése,
  • az eszközök használatának elsajátítását célzó oktatás lebonyolítása, új rehabilitációs eljárások bevezetése.

A projekt eredményeinek bemutatása

Rehabilitációs centrumok, fejlesztési helyszínek kiválasztása
A megvalósítási helyszínek előzetes, országos igényfelmérést követően több szakmai irányelv szerint kerültek kiválasztásra.
A rehabilitációs centrumok kialakítása országos lefedettséget biztosít, így elérhetővé vált az idegrendszeri és mozgásszervi eredetű funkciózavar miatti rehabilitációt segítő, fejlett technológián alapuló eszközpark. A rehabilitációs centrumok az alábbi intézményekben kerültek kialakításra:

 

  • Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház
  • Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház
  • Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet
  • Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központ
  • Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza
  • Országos Mozgásszervi Intézet
  • Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház
  • Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház

A II. és III. progresszivitási szint szerint működő rehabilitációs szakmák, fekvőbeteg osztályok hidro-, és fizikoterápiás valamint végtagmozgató eszközökre vonatkozó fejlesztése 54 intézményben valósult meg.

 

 

Eszközbeszerzés
A fejlesztés 54 intézmény 83 telephelyén valósult meg, összesen 1337 db, az intézmények által igényelt rehabilitációs eszközök beszerzésével, leszállításával, üzembe helyezésével, az alábbiak szerint:
1. Hidroterápiás eszközök tekintetében 35 intézmény 43 telephely részére leszállításra került 104 db eszköz.
2. Fizikoterápiás eszközök tekintetében 54 intézmény 80 telephely részére leszállításra került 817 db eszköz.
3. Fizikoterápiás eszközök tekintetében 46 intézmény 63 telephely részére leszállításra került 160 db eszköz.
4. Fejlett technológián alapuló, robot asszisztált ill. komputerizált interaktív terápiás eszközök tekintetében 9 intézmény 12 telephely részére leszállításra került 73 db eszköz.
5. Végtagmozgató eszközök tekintetében 25 intézmény 32 telephely részére leszállításra került 183 db eszköz.

 

 

Protokollok
A fejlett technológián alapuló robot asszisztált és komputerizált interaktív terápiás eszközök szakmai irányelvek mentén történő terápiás felhasználására és a rehabilitációs képesség javítása érdekében 6 db eljárási protokoll kerül kidolgozásra. A protokollok célja az egyes fejlett technológián alapuló eljárások alapvető jellemzőinek, indikációinak ismertetése, különös tekintettel a rehabilitációs programba való beépítésük módjára, és az egyéb terápiás módszerekkel való összehangolásra.
1. Alsó végtagi interaktív eszközzel végzett terápia - speciális kiegészítő rehabilitációs program, amely virtuális környezetet teremt a járás újratanulása érdekében, ezáltal növelhető a feladatspecifikusság és könnyebben szimulálhatók mindennapi tevékenységek.

2. Alsó végtagi robotterápia - a rehabilitáció korai fázisában alkalmazható fejlett technológiai program. Segíti és támogatja a betegek vertikalizációját illetve a járás előkészítését biztonságos környezetben, szükség szerinti mértékű robotos rásegítéssel.

3. Exoskeletonnal történő (robotos) járásgyakorlás - a testen viselhető exoskeleton egy külső váz, amely a beteget támogatja és segíti a járást. Alkalmazásával lehetőség nyílik a járásminták és a járásképesség célzott fejlesztésére.

4. Felső végtagi interaktív eszközzel végzett terápia - segítik a mozgáskoordinációt és az izomerőt fejleszteni, ezáltal elősegítik a betegek rehabilitációját. A terápia során a betegek személyre szabottan fejleszthetik az érintett végtagokat, javítva a funkciókat és a mindennapi tevékenységekben való önállóságot.

5. Felső végtagi robotterápia - támogatják a beteget a különböző terápiás feladatok és gyakorlatok elvégzésében, ezáltal a fejlett technológia lehetővé teszi a mozgásuk precíz és fokozatos fejlesztését.
6. Egyensúly fejlesztő tréning interaktív eszközzel - speciális terápiás megközelítés, célja a betegek egyensúlyozó képességének fejlesztése. Az eszköz interaktív platformon alapul.

Az egészségi állapot helyreállításához szükséges modern feltételek biztosítása jelentősen hozzájárult az egyén munkaképességének, életminőségének javulásához, a szakellátás tehermentesítéséhez, a kórházi ápolási napok számának csökkentéséhez. Javul a lakosság számára nyújtott ellátások minősége és hozzáférhetősége, csökken a területi elérhetőségben tapasztalható különbség.

A projekt megvalósítása szervesen kapcsolódik az Országos Mozgásszervi Intézet - amely a rehabilitáció területén szervezési-módszertani, továbbképző és tudományos alapintézményként lát el feladatokat - EFOP-5.2.6-20-2020-00012 projektjének keretében létrehozott rehabilitációs módszertani központokhoz, a computerizált, interaktív (részben robottal végzett) terápiákhoz

Eredménykommunikációs kiadvány

Letölthető plakát

Sajtóközlemény 2024.01.22.

Protokollok

Alsó végtagi interaktív eszközzel végzett terápia
Alsó végtagi robotterápia
Egyensúlyfejlesztő tréning interaktív eszközzel
Exoskeletonnal történő járásgyakorlás
Felső végtagi interaktív eszközzel végzett terápia
Felső végtagi robotterápia